Balık ile yoğurt yenilmez cümlesi çok sık duyduğumuz cümlelerden biri. Peki gerçekten balık ile yoğurt yenebilir mi? Balık ile yoğurt neden yenilmez? Sizin için araştırdık...

Balık ile yoğurt yenilir mi? Balık ile yoğurt neden yenilmez?

Histidin amino asidi su ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır. Bazı mikroorganizmalar histidin amino asidini metabolize ederek histamine dönüştürür. Histamin maddesi bağışıklık sistemini harekete geçiren aynı zamanda da vücudun bağışıklık sistemi hücrelerinden de salgılanan bir maddedir. Tazeliğini koruyamayan su ve süt ürünlerinde bakteriler üreyerek besinlerde histamin üretmeye başlar. Hem bayat olan balıkta hem de yoğurta histamin bulunduğu için aynı anda tüketilince vücuttaki miktarı artar ve alerjik açıdan hassas olan kimselerde kızarıklık, kaşıntı gibi sorunlar baş gösterir. Her iki gıda da taze olduğu sürece sağlık sorunu yaratmayacağı için gönül rahatlığı ile yenilebilir.

Taze olduğundan emin olmadığınız hiçbir gıdayı tüketmemeniz gerekir. Aksi takdirde beslenme yolu ile vücuda alınan yüksek miktarda histamin bir dizi alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermektedir. Kılcal kan damarlarının genişlemesine neden olarak deri üzerinde kızarıklıklara ve kaşıntılara sebebiyet vermektedir. Solunum yollarında kasılmalara neden olarak solunum güçlüğü yaratmaktadır. Aşırı duyarlı kişilerde bu alerjik reaksiyonlar şiddetli seyredebilir. Zaman kaybetmeden tibbi müdahale gerekmektedir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz