Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Sözcü TV'de soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldığını belirten Özdağ, sabah saatlerinde attığı twette geçen 'İçişleri Bakanı olarak göndereceğim'ifadeleri konusunda da açıklama yaptı.

Özdağ, İçişleri Bakanı olmak istediğini ancak buna karar verecek olan kişinin kendisi olmadığını dile getirdi. Özdağ, bu konuda bir anlaşma yapmadıklarını bunun seçimden sonra konuşulacağını belirtti.

Ümit Özdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"28'inde Türkiye bir seçim yapacak. Bu seçimde Atatürk çizgisinde Türk milliyetçileri kuruluş esaslarını, Anayasa'nın ilk 4 maddesini ve 66. maddesini savunan seçmenler ve bunlar bizim seçmenlerimiz değil. Bir çok partide bizim gibi düşünen seçmenler var. Çok kirlilik vardı bu konularda, Türklük çıksın gibi. Biz Zafer Partisi olarak buraya kadar dedik ve bu noktada seçmenin büyük bir çoğunluğunun ortak talebi olan Anayasa'nın ilk 4 maddesinden vazgeçilmeyeceği hususunu gündeme getirdik.

Süreçte ikinci adım geldi. Kök mesele olan 13 milyon sığınmacıyı iki tarafla da paylaştık, onlar da bize katıldı. AK Parti temsilcisi Numan Bey, çözüm önerilerini anlattı bana, 5 milyon Suriyeli olduğunu söyledi. Onların geri dönüşüyle ilgili Suriye'nin kuzeyinde proje yaptıklarını, 1 milyon kişiyi göndereceklerini söyledi. Ben de orada yeni bir Afganistan oluşur dedim. Rusya ve İran'la yapmış olduğunuz Astana Anlaşması'na göre aykırı dedim.

"Kemal Bey'i desteklemeyi kabul ettik"

Görüşmeler bu noktada tıkandı. CHP Genel Başkanı ise bizim önerimiz olan 13 milyon sığınmacının 1 sene içerisinde vatanlarına dönmesi konusunda ortaya koyduğumuz projeyi kabul etti. Bundan dolayı biz de Kemal Bey'i desteklemeyi kabul ettik.

Sabah yaptığım açıklamada tüm seçmene seslendim. Ülkemizin göçmenistan olmasını istemiyorsanız, sınırlarda tekrar güvenlik sağlansın istiyorsanız, çocuğunuza babanızdan aldığınız Türkiye'yi vermek istiyorsanız, ülkemizin varlığını konuşuyoruz; onun için Kemal Bey'e oy verin dedik. Türkiye'nin güvenliği konusunda Kemal Bey ile anlaştık.

İçişleri Bakanlığı açıklaması

Bakanlık meselesi hükümet kurulmadan konuşulacak bir şey değil. Altılı Masa da arasında konuşmamış. 28 Mayıs'tan sonra konuşuruz kararına bağladık.  Ben isterim, partim de ister. Cumhurbaşkanı olacak Sayın Kılıçdaroğlu'nun yetkisi dahilinde diğer paydaşlarıyla konuşacağı konudur. Biz bunu sadece Kemal Bey ile konuşuruz.  Bizim için önemli olan Cumhuriyet'in kuruluş ilkelerinin muhafaza edilmesi, terörle, devletin varlığını savunacak politikaların savunulması ve sığınmacıların dönüşünü protokol ile netleştirdik.

Editör: Özlem Çimen Durmaz