Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 15-21 Mart tarihleri arasında düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi öncesinde basın toplantısı düzenledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kongre programına dair detaylı bilgilendirme yaparken çarpıcı mesajlar da verdi. Başkan Soyer’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Sorumluluğumuz daha da arttı

Uzun zamandır hayalini kurduğumuz, gerçekleştirmek için çok çaba harcadığımız İktisat Kongresi büyük felaket nedeniyle ertelenmişti. Kongreyi, 15-21 Şubat yerine 15-21 Mart arasında aktardık. Ağustos başından itibaren sürdürdüğümüz çalışmalar zaten büyük ölçüde tamamlanmıştı. Son etabı da 15-21 Mart’ta gerçekleştireceğiz. Bizi bu kadar hazırlık yapmaya, bu kadar büyük bir kongreye iten saik, 100 yıl önceki İktisat Kongresi, yanmış, yıkılmış bir ülke, yıllarca işgal altında kalmış topraklar, Erzurum’da ilan edilen Misak-ı milli, ardından İzmir’de ilan edilen Misak-ı iktisadi ve bu ikisiyle beraber kurulun bir cumhuriyet… Şimdi de yeni bir Türkiye, daha adil, daha barışçıl, daha müreffeh bir ülke yaratma heyecanı içindeyiz, bu ülkenin yaratılmasına katkı verme heyecanı içindeyiz. Bu büyük acılardan sonra sorumluluğumuzun daha da arttığının farkındayız.

Dirençli kentler de konuşulacak

Çok büyük bir afet… O yüzden olmayan bir şeyi de bu toplantılara ekledik. Dünyanın her yerinden şehir plancıları, mimarlar misafirimiz olacak, Japonya’dan, İran’dan, ülkelerinin kaderinde rol oynamış şehir plancısı ve mimarlar misafirimiz olacak. Gelecek yüzyılın dirençli kentlerini konuşacağımız bir toplantı olacak. İşçi, sanayici tüccar esnaf, 180’nin üzerinde kurum, 500’ün üzerinde delegeyle toplantılar gerçekleştirdi. Bu toplantılardan yüzlerce sayfa doküman ortaya çıktı. Her bir grubun kararlarını diğer grupların önüne sunuyor olacağız. Dolayısıyla aldıkları kararları müzakere edecekler.

Katılımcı grupların aldığı kararlar, kıdemli akademisyen ve uzmanların olduğu toplantılarda masaya yatırılmıştı ve kavramsallaştırma çalışması yapmışlardı. Uzman masalarından gelen revizyonlar, kavramsallaştırmalar yine bu grupların önüne sunuluyor olacak.

Kararlar, 20 Mart’ta Yüksek İstişare Kurulu’nun önüne gidecek ve 21 Mart’ta bu kararları ve ilkeleri Hazirun’da oyluyor olacağız. Amacımız; bu kadar emek verilen ilke ve kararları geleceğe ışık tutacak bir netliğe kavuşturmak, bundan sonraki hükümetlerin esinleneceği, yararlanacağı metinler haline getirmek. Her oturum farklı bir konu üzerine olacak. İşçi, tüccar, sanayici, esnaf toplantılarının yanında dünyanın her yerinden katılımcılar olacak.

Vatandaş nasıl katılacak?

Vatandaş nasıl katılacak? Bunun için mobil uygulama başlattık, önce kayıt yaptıracaksınız, sonra salonda check-in yaptıracaksınız. Bu mobil uygulamayı indirmeden ve check-in yaptırmayan kimse kabul edilmeyecek. Mobil aplikasyonu indiren bilet almış oluyor, salonda kare kodu okutan da check-in yapmış oluyor.

Heyecanımız çok büyük

İsteğimiz buradan çıkacak kararların cumhuriyetin ikinci yüzyılında yönetici kadrolarına gelecek herkes için ışık olması… Atatürk o dönem nasıl Ankara’da meclis varken, meclise gitmeyip her yerden 1135 delegeyi bir araya getirerek iktisat politikalarını belirlemeye karar vermişse; biz bu bugün aşağıdan yukarıya, Türkiye’nin her yerinden farklı bakış açılarıyla şekillenen, ortak akılla inşa edilmesini sağlamaya çalıştık. Yani birilerini görevlendirip ‘Siz oluşturun bu politikaları’ demenin doğru olmadığını düşündük. Heyecanımız çok büyük…

Her kararın oy birliğiyle alınması mümkün olmayabilir. Yüz yıl önceki kongrede de alınan kararların sonlarında parantezler açılmış. Farklı perspektifler ortaya konabilir. Tabi oy birliğiyle alınması için gayret harcayacağız.

Önümüz Aydınlık…

Dünyanın en bereketli topraklarında en köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bir coğrafyada yaşıyoruz. Çok büyük acılar, dramlar yaşandı. Ama önümüz aydınlık… Yapmaya çalıştığımız şey şu; herkesin daha dirençli kentlerde, sağlıkla, huzurla bir arada yaşamasının önünü açacak iktisat politikalarını şekillendirmeye çalışmak.

Her kararın takipçisi olacağız!

Bizim ortaya koyacağımız ilkeler, kararlar, ortak akılla şekillenen tüm bu metinler, kim iktidarda olursa olsun, kim yerel yönetimlerde olursa olsun, STK ve meslek odaları yöneticileri kim olursa olsun, her biri için ışık olmasını istediğimiz kararlar. Biz şu veya bu iktidar için hazırlık yapmadık. Yarın hangi iktidar olursa olsun, yerel yönetimlerde kimler olursa olsun, herkese yol gösterecek, rehberlik edecek metinler ortaya çıkartmaya çalıştık. Diliyoruz ki herkes faydalansın. Biz de sıkı takipçisi olacağız, kimsenin elinin tersiyle itmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü çok büyük bir emek, iyi niyet ve vicdan var. Her bir kararını ilkenin takipçisi olacağız.

Kongre dünyaya nasıl bir mesaj verecek?

Demokrasi… Bu kongrenin hazırlık süreçlerinin başından itibaren son anına kadar yaptığımız şey demokrasi uygulamasıdır, ortak akıl inşasıdır. Demokrasinin sadece 5 yılda bir sandığa gitmekten ibaret olmadığını anlatmaktır. Dünyaya vereceğimiz mesaj bu…
Siyasetin kongrenin önüne geçer mi?
Biraz sizin elinizde… (Basın mensuplarına seslendi) sizden bekliyoruz, rica ediyoruz, kongreyi kongre olarak tanıtın anlatın, siyasetçilerin önüne geçmesine izin vermeyecek şekilde duyurun. Biz de buna özen göstereceğiz.

Başkan Soyer, AKP tarafından yapılan bir açıklamada, afet bölgesine yapılan yardımlar sayılırken, ‘70 şehrin katkısıyla’ ifadesinin kullanıldığını ve açıklamada 11 CHP'li Büyükşehir Belediyesi’ne yer verilmediğini belirtti. Soyer, “Halbuki biz oradaydık, bu çok üzücü, talihsiz bir şey, bu yok saymak!. Biz oradayız bu neden gösterilmesin insanlara bu anlamak çok zor. Deprem bile bu ayrışmayı devam ettiriyorsa bu insanlara, bu çok üzücü. Böyle olmamak lazım. Elbette Konya, Kocaeli, Bursa belediyesi de elinden geleni yapıyor ama İzmir, İstanbul, Ankara Büyükşehir Belediyesi de yapıyor. 'Onlar yapmıyor biz yapıyoruz' denmesi ne kadar absürt ve ayıpsa onların da bunu söylemesi ayıp. Biz bu ayıbı yapmayacağız” dedi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz