Görünümü dere otuna benzeyen, tat ve arama açısından farklı bir Arapsaçı otu adeta bin bir derde deva bitkiler arasında yer alıyor. Tohumu, yaprak ve dalları ile kökleri kullanılan, havuç ve maydanozla aynı aileden olan arapsaçının ana vatanı Anadolu'da ise Ege ve Akdeniz'de yetişiyor. Körpe filizleri, tohum ve yaprakları yemek yapımında da tercih ediliyor. Yabani rezene olarak da bilinen arapsaçı otu, yüksek miktarda potasyum ve sodyum içerir.

Arapsaçı otu nasıl tüketilir?

Arapsaçı Otu tahmin edildiği gibi yemek kültüründe de kendisine yer buluyor. Kırmızı et ve böreklerde de sıkça kullanılan bitkiler arasında yer alıyor. Arapsaçı otu, balık ve diğer et yemeklerinde kullanılır, bakliyatlarla da uyum sağlandığı söyleniyor.

Sifa Arayanlar Dikkat Arap Saci Bin Bir Derde Deva Mucize Otlar Arasinda

Arapsaçının faydaları nelerdir?

Yüzlerce yıl alternatif tıpta kullanılan Arapsaçı otu, sayısız faydaları bulunuyor. B ve C vitamini bakımından çok zengin olan arapsaçı, sahip olduğu magnezyum, demir ve kalsiyum ile çok faydalı bir ottur.

Sağlık ve temizlikte doğal mucize: Elma sirkesinin faydaları nelerdir?
Sağlık ve temizlikte doğal mucize: Elma sirkesinin faydaları nelerdir?
İçeriği Görüntüle

Sindirim konusunda faydalı: Arapsaçı otu, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Mide şişkinliğine karşı ve gaz giderici olarak kullanılabilir. Mide asitlerini de dengelendiği biliniyor.
Görme yetisini güçlendirir: Görme duyusunun güçlenmesi ve göz hastalıklarından uzak kalmak için arapsaçı otu öneriliyor.

Öksürük ve soğuk algınlığına iyi geliyor: Arapsaçı, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini hafifletmeye yardımcı olur. Astım, bronşit ve nefes darlığı olan hastalarda solunum yollarının açılmasında kullanılabilir. Bitki çayı olarak demlenen arapsaçı boğazı yumuşatır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Enfeksiyonla mücadelede vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Görme yetkisine iyi geliyor: Arapsaçı otunun yapısında bulunan vitaminler, kornea ve retinanın sağlığını koruduğu biliniyor. Düzenli arapsaçı otu tüketen kişilerin ileri yaşlarda görülme ihtimali olan göz hastalıklarının riski ortadan kalkar.

Eklem ağrılarının giderilmesinde yardımcı oluyor: Eklem ağrı ve iltihaplarının iyileşmesinde kullanılıyor.

Uyku düzeni sağlamada etkilidir: Uyku problemi olanlarda uyku kalitesini artıran, uykuya dalmayı kolaylaştıran bitkiler arasında yer alıyor.

Sifa Arayanlar Dikkat Arap Saci Bin Bir Derde Deva Mucize Otlar Arasinda (2)

Arapsaçının kalbe faydaları nelerdir?

Arapsaçı otunun kalbe faydaları da bizim için çok değerlidir. Kalp dostu beslenmede yaprak dal, kök ve tohumları ile soframızdan eksik etmememiz geren bir bitkidir arapsaçı. Arapsaçının kalp damar cerrahisi açısından kalbe faydaları biliniyor. Arapsaçının kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olması, kalp krizi ve felç riskini azaltıcı etki gösterebilir.

Arapsaçı otunun zararı var mı?


Arapsaçı otu diğer bitkilerde olduğu gibi bazı yan etkileri bulunuyor. Çoğu bitki çayının dikkatsiz tüketimi bazı sağlık sorunlarına neden olduğu kaydediliyor. Bunlar genellikle mide bulantısı ve kusma şeklinde ortaya çıkıyor. Tansiyon sorunu olan hastaların da arapsaçı kullanımında dikkatli olmaları gerekiyor. Alerjik bünyeye sahip hastalarda cilt sorunlarına neden olabilir.

Muhabir: NURCAN SAVRAN