Gizem TABAN ŞEBER/İZ GAZETE- Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, İz Televizyonu’nda Gizem Taban Şeber ile Z Raporu programının konuğu oldu. Türkiye’de 31 Mart’ta gerçekleşen yerel seçimlerde hiç büyükşehir belediyesi kazanamayan ve 1 il olmak üzere toplam 25 belediye kazanan İYİ Parti’yi değerlendiren Prof. Dr. Tosun, partinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale’nin aldığı oy oranı hakkında da konuştu. 

Konumlandıramadı

İYİ Parti’nin 31 Mart’ta başarılı olamamasının nedenlerine ilişkin değerlendirmelerini aktaran Prof. Dr. Tosun, “İYİ Parti’nin nereye doğru evirileceğini öngörmek şu aşamada kolay değil. Ama şu çok net; İYİ Parti’nin sorunu sadece iyi bir kampanya yönetmemek, Meral Akşener’in genel seçim sürecinde masadan kalkıp tekrar masaya gelmesi ya da adaylar değil. İYİ Parti, kendisini Türkiye siyasetinde çok net bir yere konumlandıramadı. Konumlandıramadığı için iddiaları da çok köklü iddialar olamadı. Seçmenin CHP, AKP ya da MHP yerine İYİ Parti’ye oy vermesinin gerekçeleri nelerdir; önce bir kimliğinizin olması gerekir, o kimliğin üzerine politika ve proje üretmeniz gerekiyor. Net bir kimliği olmayınca seçmen için tercih edilmeye değer bir parti olarak algılanmadı. Kötü bir kampanya yürütmedi ama süreci çok daha aktif yürütseydi belki bir miktar oy artışı sağlayabilirdi. Ama iddiasını ortaya koyamadı” diye konuştu.

Oy geçişi olmuş

İzmir’de en erken açıklanan ve çalışmaya en erken başlayan aday olmasına rağmen yüzde 3.64 oy alan İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale hakkında konuşan Prof. Dr. Tosun, “İYİ Parti, 14 Mayıs sonuçlarına göre 31 Mart’ta İzmir’in 25 ilçesinde belediye meclis üyeliklerinde oy oranını artırmış. Ancak yüksek bir artış değil. İzmir’de seçim yarışının CHP ile AKP arasında geçeceği biliniyordu. İki adaylı yarışlarda üçüncü bir adayın seçim yarışına ortak olup kazanma ihtimali çok düşük oluyor. Çok güçlü bir parti ve çok güçlü aday yoksa en fazla hız kesici etki yapıyor. Yani bir adayın alabileceği oydan oy çekip o adayın oyunu düşürüyor. Ama gördük ki İzmir’de böyle bir tablo oluşmadı. Ayrıca geçen seçimlerle karşılaştırdığımızda İYİ Parti 7-8 puan, muhtemelen öncelikle CHP’ye kısmen de AKP’ye oy geçişi olmuş” ifadelerini kullandı.

Editör: Duygu Kaya