İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Buca İlçe Örgütü, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve esnaf ile ilgili saha çalışması yaptı. CHP Buca Emek Büroları çatısı altında gerçekleşen çalışmada; CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş, CHP Buca Emek Büroları ve Sendikalardan Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Soner Özer, CHP Buca Gençlik Kolları ve Kadın Kolları mensupları yer aldı. Seyhan Mahallesi’nde yapılan saha mesaisinde; AKP iktidarının uzun yıllardır mağdur ettiği EYT’liler ve esnaf hakkında CHP iktidarında nasıl bir yol haritası izleneceği aktarıldı.

‘YOKSULLUĞUN DİBİNİ YAŞIYORLAR’

EYT’lilerin iş bulamadıkları ve emekli olamadıkları için oto sanayilerinde, sanayi sitelerinde, ara eleman olarak çalıştıklarını belirten CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş, sahadayken çok fazla EYT’li ile karşılaştıklarını söyledi. Taş, “EYT’liler her yerde, nereye giderseniz gidin bir EYT ile karşılaşıyorsunuz. EYT’lilere iktidarımızda sorunları nasıl çözeceğimizi aktardık, onları dinledik. Bu esnada esnafı da dinledik. Son enerji zamlarının esnafın belini nasıl büktüğünü gördük. EYT’lilerin çalıştığı yerlerdeki esnaflar bu gidişata göre yakında kepenk indireceklerini söyledi. Kiralarından yüksek elektrik faturası ödüyorlar. Esnaf zaten pandemi gibi zorlu bir süreçten çıktı, bir de bunun üzerine gelen zamlar esnafı yok olmaya mahkum ediyor. Topyekün yoksulluğun dibini yaşıyorlar. ‘Biz, bu iktidarın bizi karanlığa gömmek istediğini biliyorduk ama bunu elektrik faturaları üzerinden yapacağını düşünmemiştik’ diyorlar. Biz de CHP iktidarında neler yapacağımızı, sorunlara nasıl çözüm üreteceğimizi anlattık. İnsanlar sadaka istemiyor, haklarını istiyor. Hayatlarını sürdürme mücadelesi veriyorlar” açıklamalarında bulundu.

‘CHP İKTİDARINDA ÇÖZECEĞİZ’

EYT mağdurlarının 22 yıldır hak mücadelesi verdiğini belirten CHP Buca Emek Büroları ve Sendikalarından Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Soner Özer, “Bu mücadeleyi veren Türkiye genelinde 5 milyon, İzmir genelinde 500 bin civarında EYT’li olduğu tahmin ediliyor. Bir de emeklilerin aylık bağlama oranları mağduriyeti de var. Aylık bağlama oranı 2008’den sonra yüzde 27’lere kadar düşürüldü. Bu, emekli olan tüm kesimleri ciddi derecede etkiliyor, emekli olduktan sonra da mağduriyet yaratıyor. Bugün 4 bin 250 lira olan asgari ücret bile açlık sınırının altında kalırken emeklileri 2 bin 500 lira ile geçinmeye mahkum ediyorlar. İktidar, emeklilere resmen ‘yaşama, hiçbir masrafın olmasın, evde ölümü’ bekle diyor. Biz CHP olarak iktidara geldiğimizde EYT’lilerin, emeklilerin sorunlarını çözeceğiz. EYT’liler, kendilerini yok sayanlara karşı, seçimi bekliyorlar. Ve mağduriyetlerine CHP iktidarında son verileceğinden eminler” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi