İZ GAZETE- İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30’lik artış kararı alınmıştı.

TMMOB tarafından mahkemeye taşınan ve bilirkişi raporu depremzedelerin lehine olan karar sonrası mahkeme yürütmeyi durdurma kararı alırken, Bayraklı Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi konuyu Danıştay’a taşımıştı.

Danıştay sonrası idare mahkemesi konuyla ilgili bir kez daha bilirkişi raporu isterken, rapor sonrası ise mahkeme heyeti kararını verdi.

Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen duruşmada emsal artışı ile ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararı kaldırılırken İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu'ndan (İZDEDA) konuya ilişkin açıklama geldi.

Adalet duygusuna teşekkür ederiz

İZDEDA tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

30 Ekim 2020 depreminden bu yana yaşadığımız tüm olumsuzluklara karşı sabırla, umutla dirençle sürdürdüğümüz mücadelemizin bugün çok sevinçli haberle karşılık veriyoruz. Aileleriyle birlikte yaklaşık 300 bin kişilik yaşamlarının değiştiği, ölümlerin, hastalıkların yoksulluğun, artan hayat pahalılığına karşı yerine getirme mücadelesi verdiğimiz konut ve barınma hakları konusunda yüce mahkemenin sunmuş olduğu “ADALET” duygusuna teşekkür ederiz.

Emsal artış kararı bir şirkete, bir aileye, bir topluluğa rant amaçlı bir karar olmadığı, depremde yaşamlarını ve hayatlarını geleceği konusunda umutsuzluğa düşmüş ve umudu yok olmaya başlamış insanlara hayat ışığıdır.

Bizler hiçbir zaman rant peşinde koşmadık. Sadece güvenli konut ve barınma konusunda onurlu insanlar gibi yaşamak istiyoruz. Yaşadığımız şehrin yüzde 85’i riskli binalarda, ülkemizin yüzde 70 ‘si kalitesiz binalardan oluşmaktadır.

Jeolojik etüt çalışmaları bitmiş mikro bölgeleme çalışma sonuçları üzerine depreme karşı güvenli konutlarda yaşayıp can ve mal güvenliği kaybını en aza indirerek uygun konut yapımları konusunda altyapılar hazırlanmıştır. Bu kararı veren, bu kararın verilmesinde gece gündüz çalışan tüm dostlarımıza, depremzedelerimize teşekkür ediyoruz. S

ürecin depremzedelerimizin lehine bir karar alana dek umudumuzu heyecanımızı sürdürerek artık emsal konusunun kapanmasını istiyoruz.

Editör: Duygu Kaya