Kimlik kartı değiştirme işlemi, vatandaşların güncel ve geçerli kimlik belgelerine sahip olmaları için biz dizi işlemler gerekiyor. Bu kapsamda İşçileri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü vatandaşların sıkça sorduğu soruları yanıtladı.

İşte sorulan sorular ve yanıtları:

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

Kimlik kartı başvurusu; randevulu veya randevusuz olarak yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır. Kimlik kartı başvurusu için randevu alınması; yurt içinde Alo199 üzerinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinden veya e-devlet kapısı üzerinden yapılır.

Kimlik kartı; doğum, değiştirme, kayıp, yeniden kayıt ve vatandaşlığın kazanılması nedenleriyle düzenlenir.

Kimlik kartı başvurusunda; on beş yaşını tamamlayan kişilerin şahsen başvurmaları esastır. Kimlik belgesi ibraz edemeyen veya ibraz ettiği kimlik belgesinde fotoğrafı bulunmayan ve biyometrik doğrulama yapılamayan on beş yaşını tamamlayan kişinin MERNİS’te kayıtlı aynı kişi olup olmadığı hususunda tereddüde düşülmesi durumunda Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinin 12’nci maddesindeki usul ve esaslara göre başvuru işlemleri yapılır.

On beş yaşını tamamlamayanların başvuruları ise veli, vasi, kayyum, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba, ergin kardeşleri, çocuğu yanında bulunduranlar ya da vekâletname ibraz eden resmî vekil tarafından yapılır.

2828 sayılı Kanun ile 5395 sayılı Kanun kapsamında koruma altında bulunan on beş yaşını tamamlamayan çocuklara ait kimlik kartı başvurusu; veli veya vasiye ulaşılamaması veya ulaşılmasının sakıncalı olması halinde ilgili kuruluş yetkililerince yapılır.

Akıl hastalığı veya zayıflığı nedeniyle kısıtlananların başvuruları veli, vasi veya kayyum tarafından yapılır. Standartlara uygun biyometrik fotoğraf veya biyometrik verilerin alınamaması halinde bu durum başvuru makamınca kayıt altına alınarak başvuru işlemi tamamlanır.

Doğum bildirimi ile birlikte doğum olayının kişinin aile kütüklerine tescili sonrasında kimlik kartı başvurusu alınır.

Türk vatandaşlığının kazanılması nedeniyle kimlik kartı düzenlenmesinde, (kişinin vatandaşlık kazanma olayının aile kütüklerine tescili sonrasında) bir adet biyometrik fotoğrafı, kimliğini ispatlayan pasaport benzeri bir belge ve vatandaşlığı kazandığını gösterir resmi bir belge istenir.

Başvurusu yapılan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı kime/nereye teslim edilir?

Akıl hastalığı veya zayıflığı nedeniyle kısıtlanmamış on beş yaşını tamamlayan kişilerin kimlik kartları kendilerine veya başvuru sırasında belirlediği kişiye teslim edilir. Bu durumda talepte bulunan ile kimlik kartını teslim alacak kişi arasında soy bağı bulunması şartı aranmaz.

İlgilisine veya başvurusu sırasında belirlediği kişiye teslim edilemeyen kartlar ilgilinin başvurusu sırasında belirttiği nüfus müdürlüğüne teslim edilir. Belirlenen süre (90 gün) içinde teslim alınmayan kartlar iptal ve imha edilir.

Akıl hastalığı veya zayıflığı nedeniyle kısıtlı olanların kimlik kartları veli, vasi veya kayyum ya da bunların belirlediği kişiye teslim edilir.

On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden resmî vekili ile veli ya da vasi tarafından belirlenen kişiye teslim edilir.

2828 sayılı Kanun ile 5395 sayılı Kanun kapsamında adına başvuru yapılan kişinin kimlik kartı, kuruluş yetkilisine teslim edilir.

Dış temsilciliklerce alınan başvurularda Genel Müdürlük tarafından kişiselleştirilen kimlik kartları dış temsilcilikler yoluyla başvuru sahibine teslim edilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilir. Belirlenen süre (180 gün) içinde teslim alınmayan kartlar iptal ve imha edilir.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı bedelini nereden öğrenebilirim ve nereye ödeyebilirim? Bir önceki yıla ait kimlik kartı satış bedelini ödesem olur mu?

Kimlik Kartı bedelinin de içinde bulunduğu değerli kâğıt bedellerinin, Gelir İdaresi Başkanlığına ait web sayfasından, https://randevu.nvi.gov.tr/ veya https://alo199.nvi.gov.tr/ internet adresinden ya da Resmi Gazeteden öğrenilmesi mümkündür.

Nüfus cüzdanımı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile değiştirmek zorunlu mu?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 11 inci maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinin 8 inci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes kimlik kartı almak mecburiyetinde ve zorundadır.

Nüfus cüzdanımı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları ile değiştirmezsem idari para cezası var mı?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinde, nüfus cüzdanının kimlik kartıyla değiştirilmemesi durumunda idari para cezası ödeneceğine dair bir düzenleneme bulunmamaktadır. Ancak, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 11 inci maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinin 8 inci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes kimlik kartı almak mecburiyetinde ve zorundadır.

e-devlet kapısı üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurusu yapılabilir mi?

On beş yaşını tamamlamamış çocukların fotoğrafsız kimlik kartı başvuruları e-devlet kapısı üzerinden yapılabilmektedir.

On beş yaşını tamamlamamış olanların kimlik kartında fotoğraf bulunmasının talep edilmesi halinde yurt içinde nüfus müdürlüklerine yurt dışında ise dış temsilciliğe başvuru yapılmalıdır.

İGC Başkanı Dilek Gappi: Dijitalleşmezsen yok olursun noktasına geldik İGC Başkanı Dilek Gappi: Dijitalleşmezsen yok olursun noktasına geldik

Nüfus cüzdanımı/Kimlik Kartımı kaybettim, ne yapmalıyım?

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinin 19. Maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi “Kimlik kartı sahibi; Kartı kaybetmesi halinde durumu yurt içinde çağrı merkezine veya nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise en yakın dış temsilciliğe bildirmekle, yükümlüdür.” hükmündedir.

e- devlet kapısı üzerinden veya yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kimlik kartının kayıp kart bildirimi yapılmalı ya da nüfus cüzdanı/kimlik kartı kaybı nedeniyle yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize yeniden kimlik kartı başvurusu yapılmalıdır.

e- devlet kapısı üzerinden ve yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezinden yapılan bildirimler veya yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize yapılacak yeniden kimlik kartı başvurusu neticesinde kayıp nüfus cüzdanı/kimlik kartı geçersiz hale gelir.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurumun hangi aşamada olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Yurt içinde Alo 199 Çağrı Merkezinden veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı ya da e-Devlet uygulaması üzerinden öğrenilmekte ve takip edilebilmektedir.

Kimlik Kartı başvurunda verilen PIN zarfı ve içindeki şifre nedir? Hangi amaçla kullanılacaktır?

PIN: Kimlik kartı sahibi ile kartın eşleştirilmesine olanak sağlayan sayısal veriyi,

PUK: PIN bloke edildiğinde blokeyi kaldırmak için kullanılan sayısal veriyi,

PIN zarfı: Kişiye özel PIN, PUK ve kişisel mesaj bilgilerinin bulunduğu kapalı zarfı
ifade etmektedir.

PİN (şifre), elektronik sistemler aracılığı ile kimlik doğrulama yapılması amacıyla kullanılmaktadır.

PIN şifresi unutulduğunda veya değiştirilmek istendiğinde ne yapılmalıdır?

İlk defa yapılacak kimlik kartı başvurusu haricindeki kimlik kartı başvurularında PIN, PUK ve Kişisel Mesaj bilgileri otomatik olarak belirlenmektedir. İlk defa yapılacak kimlik kartı başvurularında nüfus müdürlüklerince Kişiye Özel Şifre Zarfı ilgiliye verilir.

Kimlik kartına ait olan PIN, PUK ve Kişisel Mesaj bilgileri e­Devlet Kapısı (https://www.turkiye.gov.tr) üzerinden sunulmakta olan "T.C. Kimlik Kartı PIN/PUK Kodu ve Kişisel Mesaj Sorgulama" hizmetinden öğrenilebilmektedir.

Kimlik kartına ait olan PIN kodu ve Kişisel Mesaj bilgilerinin nüfus müdürlüklerinde bulunan KYKEC veya Nüfusmatik cihazları üzerinden değiştirilmesi halinde kişi tarafından belirlenen PIN ve Kişisel Mesaj bilgileri geçerli olacağından ve sistemde kayıtlı olan PIN ve Kişisel Mesaj bilgileri güncellenemeyeceğinden e­Devlet üzerinden sunulan hizmet ile edinilen PIN kodu ve Kişisel Mesaj bilgilerinin geçerliliği sona ermektedir.

PIN kodu ve Kişisel Mesaj bilgilerinin unutulması veya bloke edilmesi durumunda nüfus müdürlüklerinde bulunan KYKEC veya Nüfusmatik cihazları üzerinden yeni bir PIN kodu ve Kişisel Mesaj belirlenebilmektedir ve PIN blokesi kaldırılabilmektedir.

Kimlik kartının PUK bilgisinin bilinmemesi veya biyometrik veri ile PIN blokesi kaldırılamaması durumunda yurt içinde nüfus müdürlüklerindeki KYKEC donanımına takılması neticesinde yeni bir Kişiye Özel Şifre Zarfı verilerek PIN, PUK ve Kişisel Mesaj yeniden belirlenebilmektedir.

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ