Ferhat Harun Pehlivan / İz Gazete - Şort giydiği için otobüste saldırılan Ayşegül Terzi ile İzmir Bornova’da tanışma teklifini reddettiği iki erkek tarafından darp edilen Neriman öğretmenin yaşadıkları, genç kadınların tepkisine yol açtı

Yaşananların ‘münferit’ olmadığını ifade eden İzmirli genç kadınlar, şiddete, tacize ve tecavüze karşı birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.

‘SOKAKLARI MORA BOYAYACAĞIZ’

Kadın düşmanı zihniyetin kadınları sistematik olarak şiddete, tacize ve tecavüze maruz bıraktığını ifade eden Üniversiteli Kadınlar Kolektifi üyesi Emine Akbaba, “Bazen bir otobüste şort giydiğimiz için, bazen bizimle tanışmak isteyen birine hayır dediğimiz için şiddete uğruyoruz.

Bu şiddeti görmezden gelen zihniyet kadınların bedenleri üzerinde söz söylemeyi kendine görev ediniyor. Dekoltemizi, kaçta sokakta olduğumuzu sorgulamaya kalkanlara karşı sokakları mora boyayacağız” şeklinde konuştu.

‘SUSMUYORUZ, SUSMAYACAĞIZ’

Kadınlara yönelik artan şiddet olaylarını “Kadınların kahkaha atmasından, gece dışarı çıkmasına, istediğini giyinmesinden kaç çocuk yapacağına kadar karışan erk zihniyetin bir sonucudur” şeklinde yorumlayan Dev-Güç üyesi Meltem Akgöl, yaşananların münferit olmadığını, benzeri olayların her gün bir çok kadının başına geldiğini ifade etti.

Akgöç, “Kadınlar olarak erkek egemen zihniyete karşı mücadele edeceğiz, susmuyoruz, susmayacağız” dedi.

‘YARGIYA GÜVENİYORLAR’

Yaşananlar, ‘cins kırımı’ olarak nitelendiren Özgür Genç Kadın Koordinasyonu üyesi Gözde Sivaslıoğlu da yargının taciz ve tecavüze uğrayan kadınları korumak yerine suçlu ilan etmesini eleştirdi.

Nerman G.’nin yaşadığının böylesi bir durumdan kaynaklandığının altını çizen Sivaslıoğlu, “Yargıya güvenleriyle kendinden emin bir şekilde ‘bize nasıl hayır dersin’ diyerek şiddet uyguluyorlar. Neriman G. olayın şokunu atlatabildiğini hissedince bütün cesaretiyle sabah karakola gidiyor fakat aynı erkek zihniyet ‘orda ne işin vardı o saatte’ diye soruyor ve Neriman G.’ yi evine gönderiyor” dedi. Sivaslıoğlu kadın dayanışmasının önemini vurguladı.

‘CİDDİ BİR SÜREÇLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Siyasi iktidarın kadınları aşağılayan tutumlarının, yaygınlaştırılan kadın düşmanı fikirlerin ve uygulanmayan cezai işlemlerin saldırganları cesaretlendirdiğini ifade eden Emek Gençliği MYK üyesi Pınar Çetinkaya yaşananların yeni bir durumdan kaynaklanmadığını, yıllardır kadınların şiddet, tecavüz ve emek sömürüsüne maruz bırakıldığını kaydetti.  

Tüm bunların son yıllarda daha da arttığını ifade eden Çetinkaya, “Şort giyen bir kadına saldıran kişi, yaptığının arkasında olduğunu hatta böyle giyinen kadınların cezalandırılması gerektiğini rahatça ifade olarak verebiliyorsa ciddi bir süreçle karşı karşıyayız demektir” dedi. Çetinkaya, kadınların birlikteliklerini kuvvetlendirmeleri gerektiğini söyledi.

‘TÜM DAVALARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Gençlik Genel Meclis Üyesi  Özlem Nazlı Abacı ise, “Erkek egemen sisteminin kadınlara dayattığı yaşam darlaşmaya, zorlaşmaya devam ediyor” diye konuştu.   Abacı, “Son dönemde katlanarak artan taciz, tecavüz ve kadın katliamlarına yönelik yasalar caydırıcı olmadığı ve bu kişiler iyi hal ve tahrik indirimlerinden yararlandıkları gibi erkek egemen sistemin kadın emeği ve bedenine direkt saldırıları ve onu ikinci cins haline getirmesiyle birlikte erkek şiddeti normalleştirilmek isteniyor” dedi.

Abacı, tüm kadın ve çocuk davalarının, tüm şiddet ve istismar durumlarının takipçisi olacaklarını ifade etti.

 

 

Editör: Haber Merkezi