ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü. OHAL Türkiyesi'nde kadınlar bu gün için sokağa çıkıyor. 

Kadın mücadelesinin önemli bir kazanımı olan bu güne dair kadın cinayetleri verileri artarak ilerliyor.

2016 yılında 328 kadın cinayeti yaşandı. 2017 yılının Ekim ayına kadar ise 339 kadın öldürüldü. Cinayetlerin %50'i OHAL'le yönetilen dönemde yaşandı. Çocuk istismarının ve çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağı iddia edilen müftülere resmi nikah yetkisi ise tüm itirazlara rağmen Ekim ayında Meclisten geçirildi.Kadın cinayetleri artarken ve kadınların yaşam hakkı ihlal edilirken Boşanmaları Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyonun sunduğu raporda dikkat çeken istismarının 'rızaya' dayalı olabileceği, boşanma ve şiddet durumunda uzlaşma ve arabuluculuk yöntemi kullanılmasının önerilebileceği oldu.

KADINLAR İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN UYGULANMASINI İSTİYOR

Kadın cinayetlerinin arttığı dönemde kadın mücadelesi sonucu, AKP'nin erken yaşta zorla evlendirme ve tecavüzü kapsayan çocuk istismarını yasası geri çekildi.

Kadınlar Türkiye'nin de içinde olduğu İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istiyor.

Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Eş Başkanı Semra Uzunok, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde kadın özgürlük mücadelesini faşizme karşı yükseltme çağrısı yaptı. Toplumsal yaşamda devlet şiddetinin hedefi durumunda olduklarını söyleyen Uzunok, cinsiyetçiliği besleyen söylemlerin şiddeti derinleştirdiğini ve savaş politikalarının toplum üzerinde hakim kılınmaya çalışıldığına dikkat çekti.

KADINLAR OHAL'DE DAHA ÇOK ÖLÜYOR

Suriyeli Emani ve Taybet Ana'yı hatırlatan Uzunok, sadece Ekim ayında 40 kadının öldürüldüğüne, 32 çocuğun istismara maruz kalmasına ve 25 kadına da cinsel şiddet uygulandığına dikkat çekti.

Kadınların OHAL ve özel savaş hukukundan daha çok etkilendiğini, kadın mücadelesinin geriletmek istenildiğini ve kadının kamusal yaşamdan tasfiye edilmeye çalışıldığını ifade etti.

OHAL bahanesiyle onlarca kadın derneği, merkezi ve sığınma evinin kapatıldığını hatırlatan Uzunok, cinsel suçlar arttı fakat cezalar azaldı dedi.

FAŞİZAN POLİTİKALARA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Tüm bunlara rağmen kadınların özsavunma hakkını kullanmaktan vazgeçmeyeceğini belirten Uzunok, ülkeyi OHAL esareti altında tekleştirmeye çalışan faşizan politikalara karşı ses yükseltmeye ve erkek-devlet şiddetine karşı mücadele ve direniş çağrısı yaptı.

Editör: Haber Merkezi