ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre, Ağustos ayında erkekler 27 kadını öldürdü, 23 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Rapora göre Ağustos’ta erkekler 27 kadını öldürdü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri,Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Kadın Meclislerinden Nazlı Turan okudu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre, Ağustost ayında öldürülen ve ölümleri verilere şüpheli olarak geçen kadınların isimleri açıklandı.

Turan, “Burada 50 kadının ismi mevcut. 31 gün bulunan Ağustos ayında, neredeyse her sabaha bir kadın cinayeti haberi ile uyandık. Kadınlar her gün öldürülürken, bütünlüklü bir şekilde kadın cinayetlerini önleyecek nitelikte olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi tartışıyorlar. Kadınları güçlendirecek politikalar üretmek yerine, olası failleri cesaretlendirecek politikalar izliyorlar.

İpek Er’i hatırlayalım. Uzman Çavuş Musa Orhan tarafından 20 gün boyunca alıkonularak cinsel saldırıya maruz bırakılmıştı ve intihara sürüklenerek yaşamını yitirmişti. Toplum baskısıyla tutuklanan fail neden serbest bırakıldı? Serbest bırakılmasının ardından yine toplum baskısı ile Musa Orhan mesleğinden ihraç edildi. Soruşturma şeffaf bir şekilde yürütülmeli İpek için adalet sağlanmalıdır! Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ağustos ayı kadın cinayeti verilerine göre kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülmüş. Kadınlar en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülürken AKP sözcüsü Ömer Çelik ise “Kadını koruma ve aileyi koruma dengesinden vazgeçmeyeceğiz, kadını da aileyi korumayı da terk etmeyeceğiz.” açıklaması yaptı.

Aileyi korumakla, kadınları korumak eşitlenemez. Şiddet ve eşitsizlik söz konusu olduğunda, İstanbul Sözleşmesi devletin kadınların yanında yer alması gerektiğini ve kadınların şiddetten koruması için sorumlu olduğunu söyler. Sorumluluğunuzu yerine getirmek zorundasınız” ifadelerini kullandı.

“MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Konda Araştırmanın verilerine göre; toplumun sadece %7'si İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını savunduklarını dile getiren Turan, “Çıkılması gerektiğini düşünenler büyük oranda erkekler.Karşı çıkanların çoğu erkeklerden oluşan küçük bir kesim olması İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ihtiyacını artırıyor. 5 yılda toplumun kadınlara yönelik eşitsizlik doğuran ön yargılarının kat kat azaldığını görüyoruz. Bu değişim kadınların modern haklarına sahip çıkmasının ve örgütlü kadın hareketinin başarısıdır. İstanbul Sözleşmesi'ni tartışarak kadına yönelik şiddetin önünü açan tüm devlet mekanizmalarını durduracağız.İstanbul Sözleşmesi cezasızlığın karşısında var, hiçbir kadının kendini yalnız hissetmemesi için var, şiddetin normalleştirilmemesi için var, kadınlar korunsun, güçlensin, yaşasın diye var. Ve biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesi uygulanana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

İZMİR’DE 5 KADIN KATLEDİLDİ

Ağustos ayında sadece İzmir’de 2 kadın cinayeti işlendiğni, 3 kadının ölümünün ise  şüpheli olduğunu dile getiren Turan,  sözlerini şöyle sürdürdü  “Bizler her bir kadın kardeşimizin ismini asla unutturmayacağız.

26 yaşındaki Gizem Filiz 2 çocuk annesiydi. 2 yıl önce boşandığı Aykut H. tarafından boğularak öldürüldü. Aykut H.'nin hakkında uzaklaştırma kararı olduğu ve Gizem’in annesiyle beraber oturduğu eve balkondan tırmanarak girdiği ortaya çıktı. Gizem için adalet istiyoruz!

56 yaşındaki Süreyya Şehmus Çiçek iki çocuk annesiydi. Evli olduğu erkek tarafından darp edilerek ve tabancanın kabzası kafasına vurularak öldürüldü. Süreyya’nın ölmeden 3 hafta önce sosyal medyada profil fotoğrafını “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, 6284’ü Uygula” çerçevesi yaptığı ortaya çıktı.Süreyya için adalet istiyoruz.

21 yaşındaki Ceyda Yüksel, Serkan Dindar'ın evinde şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Vücudunda derin cam kesikleri olduğu ortaya çıktı. Serkan Dindar kasten öldürme suçundan tutuklandı, soruşturma sürüyor. Ceyda’nın ölümü derhal aydınlatılsın!

36 yaşındaki Emir Canım'ı , evli olduğu erkek ile tartışırken arka koltukta 3 çocuğu oturduğu sırada seyir halindeki aracın kapısını birden açarak atladığı ve hayatını kaybettiği söylendi. Emir için soruşturma şeffaf bir şekilde yürütülmelidir.

16 yaşındaki Ceren Duman'ın cansız bedeni Bornova’da moloz döküm arazisinde toprağa gömülü halde bulundu. Şüphelilerden S.Ö. ve T.Y. çıkarıldıkları sulh ceza hakimliğince tutuklanırken, diğer 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ceren’in ölümü derhal aydınlatılsın”

ÖLMEK İSTEMİYORUZ YAŞAMAK İSTİYORUZ

Turan, “Biz kadınlar olarak geleceğimizi inşa etmeye çalışırken şiddet tehdidiyle, cinsel saldırı tehdidiyle, ölüm tehdidiyle burun buruna yaşamak istemiyoruz! Ölmek istemiyoruz! Yaşamak İstiyoruz! İstanbul Sözleşmesi'nin tartışmaya açılmasının sonucudur 27 kadın cinayeti ve 23 şüpheli kadın ölümü

Bu yüzden İstanbul Sözleşmesi'nin her bir maddesini uygulatana kadar meydanlarda olacağız. Kadınlar bilsin, asla yalnız yürümeyeceksiniz.

Duygu Delen kardeşimizi de unutturmayacağız. Peşindeyiz. 17 yaşındaydı Duydu, gencecikti. Nasıl öldü bilemiyoruz diye bir adalet olamaz. Şiddet suçtur, tehdit suçtur, intihara sürüklemek suçtur. Ve duygunun atılmış olabileceği büyük şüphesi ortada asılı duruyor. Biz Şule Çet cinayetini açığa çıkardığımız gibi Duygu'nun ölümünü de açığa çıkartacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi