İzmir gelişen gastronomi turizmiyle gastro şehir olarak öne çıkmaya devam ediyor. İzmir'in bilinen 8500 yıllık tarihinin bir harmanı olarak gelişen köklü mutfağı şimdi de İzmir restoranlarının Michelin listelerine girmesi ile taçlandırılmış oldu. Michelin müfettişleri, İzmir’de 15 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti.

İzmir'in restoranlarından Ayşa Boşnak Börekçisi, Beğendik Abi, Adil Müftüoğlu, La Mahzen, Tavacı Recep Usta, Hiç Lokanta Bib Gourmand ödülü aldı. Bib Gourmand ödülü, daha uygun fiyata iyi yemek sunan restoranlara verilen bir ödül.

Hiç Lokanta, Od Urla ve Vino Locale ise sürdürürülebilir gastronomiye öncü yaklaşımından dolayı yeşil yıldız ödülü aldı.

Michelin Rehberi'ne tavsiye edilen restoranlar kategorisinde ise İzmir'den Amavi, İsabey Bağevi, Kasap Fuat, Levan, Ristorante Pizzeria Venedik ve Sota Alaçatı yer aldı.

Üç restorana Michelin Yıldızı

İzmir'in üç restoranına ise Michelin Yıldızı verildi. Restoranlardan ilki Şef Osman Sezener yönetimindeki OD Urla, köklü ve özgün mutfak anlayışıyla öne çıkıyor. Üzüm bağları ve zeytinliklerle çevrili olan ve aile tarafından işletilen bu restoranda şef ve ekibi, yarısı doğrudan tesiste üretilen, geri kalanı ise restoranın yakınındaki üreticiler ve zanaatkarlar tarafından üretilen en kaliteli yerel malzemeleri kullanıyor.

Diğer restoran, Teruar Urla'da şef Osman Serdaroğlu ve ekibi, yerel ürünlerin zenginliğini öne çıkaran, İtalyan ve Akdeniz esintili tabaklar hazırlıyor. Kuzu saltimbocca'dan kızarmış kabaklara, taze keçi peynirinden kurutulmuş yoğurda kadar yemekler şaşırtıcı derecede zengin ve minimalist. Şarap listesi de aynı derecede etkileyici ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden esintiler bulmak mümkün.

Ozan ve Seray Kumbasar'ın yarattığı Vino Locale'de Michelin Yıldızı almaya layık görüldü. Ayrıca Türkiye'de ilk kez verilen Michelin Sommelier Ödülünü'ne Seray Kumbasar layık görüldü. Ozan Kumbasar, mutfağında yalnızca en iyi ürünleri kullanıyor ve bu ürünleri restorana yakın yerlerden temin etmeye özen gösteriyor. Mevsimlere olabildiğince uygun tasarlanan menü, 6 haftada bir değişerek konukları duygusal ve sofistike bir mutfağı keşfetmeye davet ediyor. Yemek salonunda Seray Kumbasar, gurmelere yöresel şaraplardan oluşan dikkat çekici bir seçki sunarak rehberlik ediyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz