İzmir'in doğusunda yer alan ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Kiraz ilçesi, tarihi boyunca birçok farklı medeniyetin etkisinde kalmış ve çeşitli isimlerle anılmıştır. İlçenin adı, tarihsel süreçte geçirdiği evrimle dikkat çeker.
Antik Çağ'dan günümüze Kiraz'ın isim yolculuğu
Kiraz ilçesinin bilinen ilk ismi, M.Ö. 8. yüzyılda bölgeye yerleşen İonlar tarafından verildi. İonlar, bölgeyi "Kışın sert soğuktan koruyan kışlık barınak" anlamına gelen "Klaos" veya "Kleos" olarak adlandırdı. Bizans dönemine gelindiğinde ilçe "Çanak ova" anlamına gelen "Kilas" veya "Kilos" ismiyle anıldı. Aynı dönemin sonlarına doğru ise bölgeye "Kilbis" ve "Kolose" adları verildi. "Kolose" isminin, Luwi dilinden gelen "Koloe" kelimesinin Helen ağzına uydurulmuş hali olduğu düşünülmektedir.
Osmanlı'dan Cumhuriyet'e: Keles'ten Kiraz'a
Osmanlı döneminde bölge, kaynaklarda "Keles", "Kelas" veya "Kilas" adlarıyla geçmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra 1948 yılında ilçe statüsüne kavuşan bölgeye resmî olarak "Kiraz" adı verilmiştir.
İzmir'in az bilinen doğal mirası: Kiraz
İzmir'in doğusunda yer alan Kiraz, Aydın ve Manisa ile sınır komşusudur. Küçük Menderes Havzası'nda konumlanan ilçe, dağlarla çevrili yapısıyla dikkat çeker. Akdeniz iklimi ile karasal iklimin geçiş noktasında yer alan Kiraz, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında doğaseverler için cazip bir atmosfere sahiptir.
Kiraz'ın kültürel ve arkeolojik zenginliği
Kiraz ve çevresinde yapılan arkeolojik araştırmalar, bölgenin tarih boyunca Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını göstermektedir. İlçede Osmanlı döneminden kalma camiler, çeşmeler ve geleneksel mimariye sahip evler yer alır.
Doğayla iç içe bir yaşam alanı
Kiraz, zeytinlikler, üzüm bağları ve çam ormanlarıyla çevrili doğal yapısıyla dikkat çeker. Bozdağlar'ın eteklerinde yer alan ilçe, yürüyüş ve doğa sporları için uygun rotalara sahiptir. Yaylaları, yaz aylarında serin havası ile bölge halkı ve ziyaretçilerin tercih ettiği alanlardandır.
Kiraz'a nasıl gidilir?
İzmir merkezden özel araç ile, Isparta - İzmir Yolu/İzmir-Aydın Otoyolu/O-31/E87 üzerinden Eğitim konumunda Mustafa Kemal Sahil Blv. üzerinden İzmir Çevre Yolu/O-30/E881 hedefine gidin. Ardından İzmir Çevre Yolu/O-30/E881 üzerinde ilerleyin. Torbalı konumunda Ekoten Cd. hedefine gitmek için Isparta - İzmir Yolu/İzmir-Aydın Otoyolu/O-31/E87 rotasını izleyin. Sonra Zeytinova konumunda İzmir Ödemiş Yolu/D310 hedefine gitmek için Bayındır Torbalı Yolu, Bayındır Yolu Cd., Yağcı Kavak Küme Evleri ve Bayındır Yolu rotasını izleyin. Kiraz hedefine gitmek için D310 rotasını izleyin. Sonra Cumhuriyet konumunda Hükümet Cd. hedefine gitmek için Şemsiler Yolu rotasını izleyin ve Kiraz'a ulaşmış olacaksınız.
Bir diğer alternatif ise, Isparta - İzmir Yolu/E87 üzerinden Hilal yönünde devam edin. Isparta - İzmir Yolu/D300 üzerinde ilerleyin. Torbalı konumunda Ekoten Cd. hedefine gitmek için E87 rotasını izleyin. Ardından Zeytinova konumunda İzmir Ödemiş Yolu/D310 hedefine gitmek için Bayındır Torbalı Yolu, Bayındır Yolu Cd., Yağcı Kavak Küme Evleri ve Bayındır Yolu rotasını izleyin. Sonra Kiraz hedefine gitmek için D310 rotasını izleyin. Sonra Cumhuriyet konumunda Hükümet Cd. hedefine gitmek için Şemsiler Yolu rotasını izleyin ve Kiraz'a ulaşmış olacaksınız.
Bir diğer alternatif ise, D550 üzerinden Isparta - İzmir Yolu/Mürselpaşa Blv. üzerinden Yeşildere Cd./D300/D550 hedefine gidin Torbalı konumunda Ekoten Cd. hedefine gitmek için D550 ve İzmir Aydın Cd. rotasını izleyin. Ardından Zeytinova konumunda İzmir Ödemiş Yolu/D310 hedefine gitmek için Bayındır Torbalı Yolu, Bayındır Yolu Cd., Yağcı Kavak Küme Evleri ve Bayındır Yolu rotasını izleyin. Sonra Kiraz hedefine gitmek için D310 rotasını izleyin. Ardından Cumhuriyet konumunda Hükümet Cd. hedefine gitmek için Şemsiler Yolu rotasını izleyin ve Kiraz'a ulaşmış olacaksınız.
Toplu taşıma ile de ulaşım oldukça rahat ve kolaydır. ESHOT otobüsü ile Kiraz'a ulaşım sağlayabilirsiniz. Kiraz'a giden ESHOT otobüsleri:
- 801: Kiraz - Beydağ
- 803 Kiraz - Ödemiş
- 806 Kiraz - Otogar