İzmir'in Bayraklı ilçesinde sürdürülen Eski Smyrna Höyüğü kazısında şaşırtan bir gelişme yaşandı.
Yenigün'ün haberine göre; Kazı çalışmalarının yaklaşık 100 yıldır devam ettiği, 2014 yılından bu yana Ege Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver’in başkanlığında sürdürülen Eski Smyrna Kazısı, 3 gün önce Cumhurbaşkanlığı kararı ile mühürlendi.
Edinilen bilgiye göre; söz konusu kararın ardından arkeologların kazı alanına ve kazı envanterlerine erişimi engellendi.
Karar Cumhurbaşkanlığı tarafından verildi
Son dönemlerde kazı başkanlarının bilimsel bir gerekçe olmadan görevden alınması, alışıldık bir mesele haline geldi. Söz konusu 'görevden alma' kararları, genellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınıyordu.
Ancak Bayraklı’da kazı başkanının görevden alındığı olayda karar Cumhurbaşkanlığı tarafından verildi.
Kazı başkanının görevden alınmasına ve kazının mühürlenmesine ilişkin herhangi bir gerekçe gösterilmedi.
Beştepe'deki sempozyuma katılması soru işareti yarattı
Kazı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver’in geçtiğimiz ay Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu ve Arkeolojinin Altın Çağı Sergisi’ne katılması soru işaretleri yarattı.
Kazı alanında çalışmaların devam edip etmeyeceği, devam ederse çalışmaların ne zaman başlayacağı konularında belirsizlik sürüyor.