Gizem TABAN ŞEBER/İZGAZETE- Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nin acil servisinde son dönemde peş peşe gelen asistan hekim istifalarıyla birlikte ‘mobbing’ iddiaları gündeme geldi. DEÜ Hastanesi Başhekimliği Yönetimi ve hastanede görev yapan asistan hekimlerin imzalarının yer aldığı açıklamayla iddiaların asılsız olduğu ifade edildi. Gelişmelerin ardından, İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak konuya ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulundu. 

Mevzuata dikkat çekti

DEÜ Acil Servisi’nde kısa bir süre içerisinde çok sayıda istifa olduğunu dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, asistan hekimleri içeren mevzuata dikkat çekerek, “İlgili mevzuatın 11. Maddesi’nde, ‘Uzmanlık öğrencilerinin uzmanlık eğitimi uygulamasından sayılmayan işlerde görevlendirilemeyeceği açıkça düzenlenmiştir. Bu kuralın istisnası deprem, sel, salgın hastalıklar gibi olağandışı koşullar olarak düzenlenmiştir. Bu olağandışı koşullar dışında uzmanlık öğrencilerinin uzmanlık eğitimi programında yer almayan ve uzmanlık eğitimi uygulaması sayılmayan işlerde görevlendirilmesi mümkün değildir’ diyor. Bu konuda daha önce açılmış olan davalarda da mevzuata uymayan görevlendirmelerin hukuka aykırı olduğu tespit edilmiştir. DEÜ Acil Servisi’nden çok kısa bir zaman dilimi içerisinde çok sayıda asistan hekim ve uzman hekim istifaları oldu” diye konuştu. 

‘Hukuken doğru değil’

İstifaların nedeni hakkında; iş yoğunluğunun çok fazla olmasının yanı sıra asistanlar başta olmak üzere çalışanlara yönelik ciddi bir idari baskıdan bahsedildiği yönünde duyumlar aldıklarını belirten Başkan Kaynak, “Acil servisler her zaman yoğundur ama bir kurumdan belli bir zaman dilimi içerisinde 20’ye yakın insanın ayrılması normal değil. Demek ki orada bir sorun var. İnsanlar ayrılmaya başlayınca geride kalanların iş yoğunluğu daha da artıyor, bu da ayrılmaları hızlandırıyor. Öte yandan, acil serviste hizmetler aksamaya başlayınca Dekanlık, diğer branşlardaki asistanları burada görevlendiriyor. Alakalı alakasız birimlerden asistanların eğitim programında olmamasına rağmen acil serviste görevlendirilmesi hukuken doğru değil. Bu konuda bize çokça şikayet geldi” ifadelerini kullandı.

‘İddiaları karartmaz’

Asistan hekimlerin imzalarının yer aldığı ve iddiaların yalanlandığı açıklamaya ilişkin de konuşan Başkan Kaynak, “Burada bir metin yazılmış ve altına imzalar atılmış, hepsi orada çalışan arkadaşlar… Tabi ki imzalayacaklar. Orada çalışmakta olan insanlardan imza alması çok zor değil, korkutup alabilirsiniz, ki bu imzaların baskıyla alındığı dair iddialar kulağımıza geldi. Ancak zaten bu açıklama resmi nitelik taşıyan bir şey değil. Dolayısıyla iddiaları da karartmaz” dedi.

Editör: Esra Seyirden