TKH İzmir’den iş cinayetine dair açıklama: Patronların yıl başı hediyesi olmuştur!Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Bornova ilçesinde 32 katlı bir rezidans inşaatında kule vincinin devrilmesi sonrasında 6 işçi hayatını kaybetti. Olayın ardından 2 işçi de yaralandı.

Konuya ilişkin olarak Türkiye Komünist Hareketi (TKH) İzmir İl Örgütü inşaatın olduğu yere giderek basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında ölüm sebebinin kölelik düzeninin olduğunun vurgusu yapılarak şu ifadeler kullanıldı:

Gün iş cinayetlerinin hesabını sorma günüdür! Dün İzmir’de bir inşaatta vinç devrilmesi sonucunda 6 işçi yaşamını yitirmiş, 2 işçi de yaralanmıştır. AKP iktidarının inşaat odaklı rantiyeci düzeninin en temel sonucunun iş cinayetlerinde tabur tabur ölen işçiler olduğu gerçeğini bir kez daha gördük. Sermaye düzeni, bir avuç asalak patronun işçilerin emeğini sömürmesi üzerine kurdukları kâra dayanıyor. Bu düzen ücretli kölelik düzenidir. Bunun adı vahşi kapitalizmdir! Emeğimizi çaldıkları yetmedi, şimdi bir de canlarımızı elimizden alıyorlar. İnşaatlar daha da yükselecek, beton katlar daha çok çıkacak, patronların cebi şişecek ve siyasi iktidarın gemisi yürüyecek diye işçi kardeşlerimiz ölmek zorunda değildir. 2012 yılında İstanbul Esenyurt’taki bir AVM inşaatı şantiyesinde 11 işçi kardeşimizin kaldıkları çadırda yanarak ölmesini, 2014 yılında İstanbul Mecidiyeköy Torunlar şantiyesinde yaşanan asansör kazasında 10 işçi kardeşimizin katledilmesini ve bunlar gibi patronların kâr hırsı, alınmayan önlemler nedeniyle yaşanan binlerce iş cinayetlerini unutmadık. Bunların hepsinde de patronların aklanmaya çalışılıp, suçun işçilerin üzerine atılmaya çalışılmasını da…

‘KADER DENİLEREK GEÇİŞTİRİLEMEZ’

İzmir’de yaşanan ve inşaat işçilerinin öldüğü olay kaza değil bir katliamdır ve işçilerin kaderi denilerek geçiştirilemez. Başta İzmir’de yaşamını yitiren inşaat işçileri olmak üzere tüm iş cinayetlerinin hesabını sormamız gerekiyor. İşçiler, kadınlar, gençler ve emekten yana tüm yurttaşlar gün patronlara, sermaye düzenine ve onların temsilcisi AKP iktidarına karşı ayağa kalkma günüdür! Gelin hep birlikte bu patron ve harami düzenini yıkalım.

‘PATRONLARIN YILBAŞI HEDİYESİ OLDU’

TKH’nin basın açıklamasının ardından söz alan TKH İzmir İl Başkanı Deniz Tütmez, yaşanan bu cinayeti ‘patronların yılbaşı hediyesi’ olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

Şu an şu saatlerde bu düzeni yaratanlar, bu düzenin sahipleri, suçlular yurtdışılarında, Türkiye’nin en zengin yerlerinde yıl başını kutlamaya başladılar bile. Onların tüm zenginliği burada dün akşam can veren işçilerin eseridir. Bugün burada can veren 6 işçinin ise ailesi yas tutmakta. Patronların yılbaşı hediyesi bu olmuştur.

Bu koca gökdelenler, tüm bunları inşa eden işçilerin alın teriyle kanının karışmasıyla inşa ediliyor. İşçilere dönüp ihmalsizlik diyen, işçilerin kendisini suçlayan, olmadı kader diyen o da yetmezse kan parasıyla işçi sınıfının onuruyla oynayan patronların burada bizi kaza olduğunu anlatmasın.

‘BUNUN ADI SERİ CİNAYETTİR’

Bırakın kazayı, ihmali. Bunlar düz cinayet dahi değil, bunun adı seri cinayettir. Aynı haftada kentimizde 1 işçi Petkim’de, Kılıçlar demir çelikte 1 işçi, Bir atanamayan öğretmen intihar etti, bir de bu yerin dibine batası şantiyede 6 işçi katledildi.

Bu düzenin sahipleri, yani bu patronların iktidarı işledikleri bu suçların yanlarına kar kalacağını düşünmesin. Bizler buradaki işçilerin kanını yerde bırakırsak namerdiz. Sizin bu ölüm saçan düzeninize boyun eğersek namerdiz. İşçi sınıfını birlik içinde örgütlü olarak ayağa kaldırıp tüm sınıf kardeşlerimizin hesabını sormazsak namerdiz.

Editör: Duygu Kaya