Urla'nın merkezi kadar köyleri de görenleri büyülüyor. Yağcılar Köyü de bu köylerden biri.

Urla'nın güneydoğusundaki dağlık kesiminde bulunan köy, Urla'ya 12 km mesafede bulunuyor.

Bu köy bir zamanlar Türk köyü imiş. Ancak yaşanan salgın hastalıklar nedeniyle terk edilmiş. Türklerin çekildiği bu köye 18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıl başında Urla, Gülbahçe, Çeşme ve Sisam'dan gelen Rumlar yerleşmiş.

Köyde yaşayanlar ziraatla uğraşmış. Özellikle bağcılık köylüler için çok büyük bir geçim kaynağı olmuş. Köyde aynı zamanda hayvancılıkta yapılmış.

Yecilar diye de bilinen köyde eğitim seviyesi de beklenenin üzerinde. Köyde yaşayan kişilerin çoğu ya lise ya da üniversite mezunu.

Köy, çam ormanları ve zeytinlikler içinde kurulmuş. Köyün aynı zamanda sahilleri de var. Altınköy, Düzdeniz, Düveli, Ayrıklı Boğaz bu sahillerden bazıları.

Rum nüfus nedeniyle köyde çok sayıda bugün yıkılmış olan kilise bulunmaktadır. Köyün çevresindeki küçük kiliselerin dışında meydanda 19. yüzyıl ortalarında inşa edilmiş ve Aya Triada’ya adanmış bir köy kilisesi bulunmaktadır. Sadece birkaç sütun parçası günümüze ulaşan kilisenin olduğu yerde bugün cami ve muhtarlık binası yer alıyor.

Yağcılar'da ne yapılır?

Eski köy dokusunu muhafaza eden Yağcılar’ı ziyaret eden konuklar, meydanda bulunan kahvehanede küçük bir mola verebilir.

Aynı zamanda koylarında balık avlayabilir ve dalış yapabilir. Burada balıkçı teknelerini kiralamak da mümkün.

Köyün ormanlık alanlarında yürüyüş yapmak ve bisiklet sürmek de mümkün. Aynı zamanda köyde organik tarım yapılmaktadır. Köylülerin hafta sonu açtığı tezgahlarda üretilen doğal ürünleri de bulabilirsiniz.

Yağcılar'a nasıl gidilir?

Urla Yağcılar Köyü İzmir'e 48 km, Urla'ya 15 km uzaklıkta bulunur. Urla ile Yağcılar arasında ESHOT otobüsü vardır. 733 numaralı otobüsle Yağcılar'a gitmek mümkün.

Editör: Özlem Çimen Durmaz