İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 2022 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan 'İş Cinayetleri Raporu'nu yayımladı. 

Raporda yer alan bilgiye göre 2022'de Türkiye'de en az 347 işçi çalışırken hayatını kaybederken, İzmir'de bu sayı 17 oldu. 

EN FAZLA ÖLÜMLÜ İŞ KAZASINI YAŞANDIĞI 3. ŞEHİR

Raporda aktarılana göre, İzmir; İstanbul ve Kocaeli'nin ardından en fazla ölümlü iş kazasının yaşandığı şehir.

İSİG Meclisi'nin raporlara göre İzmir'de Ocak ayında 7, Şubat ayında ayında 4 ve Mart ayında ise 6 hayatını kaybetti. 

'ACİL ÖNLEM ALINMALI'

İSİG, işçilerin hayat pahalılığı ve işten çıkarma tehdidi nedeniyle güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm edildiğini açıklayarak, "İşten atılma baskısıyla işçiler daha çok çalıştırıldı, üç işçinin yapacağı iş iki işçiye yaptırıldı. Başta temel gıda, kira, ısınma, ulaşım olmak üzere her şeye yapılan zam furyasında düşük ücret-işsizlik-güvencesiz çalışma cenderesindeki işçilerin fiziki ve ruhsal sağlığı çok etkilendi. Yine bu dönemin Türkiye çapında yoğun kar yağışı ile geçmesi işçilerin işyerlerine gitmelerinden tutun enerji, yol, belediye gibi işkolları başta olmak üzere işçi sınıfı üzerindeki iş yükünü daha da ağırlaştırdı" ifadelerini kullandı. 

Nisan ayı ile birlikte güvencesiz çalışmanın en yoğun olduğu inşaatlarda ve tarımdaki iş cinayetlerinde hızlı bir artış görülebileceğine vurgu yapan İSİG, "Bu noktada inşaatlarda yüksekten düşmeler, tarımda işçilerinin taşınması ve çiftçilerin traktörlerindeki eksikliklerin giderilmesi başta olmak üzere acil önlemler alınmalıdır" uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi