Foça’nın Küçükdeniz Limanı’nda yılın büyük bir bölümünü geçiren pelikanlar teknelerin arasında dolaşarak balıkçılar ve vatandaşlar ile dost oldu.  Liman içinde olduğu gibi, bağlı tekneler arasında dolaşan, zaman zaman teknelere çıkan, tekne üzerlerinde avdan dönen balıkçıların ağlarını temizledikleri anlarda yanlarından hiç ayrılmayan, hatta Foça’nın ünlü kedileriyle balık kapma yarışına giren pelikanlar kentin en çok fotoğrafı çekilen tanıtıcı unsurlarından biri oldu.

Çok balık tüketen, yiyeceklerinin bir bölümünü kendileri avlayan ama çoğunlukla avdan dönen balıkçıları kovalayan pelikanlar vatandaşların da ilgi odağı haline geldi.  

Pakize söylenenleri anlıyor

Foçalı vatandaşlardan Sabri Dikmen pelikanlardan özellikle Pakize’nin söylenenleri anladığını, fotoğraf çekmek isteyenlere poz verdiğini iddia etti. Sabri Dikmen;” Balığı göstereceksin. Gel Pakize poz ver diyeceksin. Poz verecek.  Atacaksın balığı. Çekeceksin resmi.” dedi.

Onlar bizsiz biz onlarsız yapamayız

Foçalı balıkçı Kaya Çakmak ise pelikanların kendilerini tanıdığını söyledi. Kaya Çakmak; “Bu kuşlar bizi tanır. Biz de onları tanırız. Birinin adı Pakize birinin ki Osman. Pakize en küçüğüdür. Diğer ikisininkini bilmiyorum.  Her sene gelirler. Biz onlara bakarız. Bize misafir olarak gelir giderler. Onlar bizsiz yapamazlar, bizler onlarsız. Geçinip gidiyoruz. “dedi.

Foçalıların çoğunluğunun tanıdığı pelikanlar ilçeyi ziyarete gelenlerinde büyük ilgisini çekiyor.

Muhabir: SEYFİ GÜL