Gazeteci Fatih Portakal, YouTube kanalı üzerinden yaptığı yayında  CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin oluşturduğu altılı masanın cumhurbaşkanı adayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Altılı Masa'da bulunan bir partinin yetkilisiyle olan görüşmesini aktaran Portakal, yetkili ismin “Altılı masanın adayı net bir şekilde Kemal Kılıçdaroğlu. Masa aşılabilecek birkaç pürüz hariç Kılıçdaroğlu’nun adaylığında tam mutabakat sağladı” ifadelerini kullandığını söyledi. 

Masa da masaymış ha* Makale: Masa da masaymış ha*

6'LI MASADA KİMLER VAR?

6'lı masada bulunan isimler şunlardır:

  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu
  • İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener
  • SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu
  • DP Genel Başkanı Gültekin Uysal
  • DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan
  • Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu

6'LI MASADA HANGİ PARTİLER VAR?

6'lı masada CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek, DEVA Partisi ve Demokrat Parti bulunmaktadır.

6'LI MASA NEDİR, NE ZAMAN KURULDU?

6'lı masa; CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi tarafından ilk toplantısı 12 Şubat 2022'de yapılarak kurulmuş siyasi bir oluşumdur.

Altılı masa üyesi siyasi partiler, 28 Şubat 2022 tarihinde güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için bir deklarasyon yayınlayarak mutabakat imzaladılar.

Mutabakat metninde, seçim barajının %3'e düşürülmesi, en az %1 oy alan partilere hazine yardımı, torba kanun uygulamasına son verilmesi, cumhurbaşkanının veto yetkisinin kaldırılması ve görev süresinin 7 yıl olması, hükûmet hakkında gensoru verme yetkisinin tanınması, eğitim müfredatına insan hakları ve kadın-erkek eşitliği derslerinin eklenmesi gibi vaatler yer aldı.

6'LI MASA TOPLANTILARI

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'nin oluşturduğu 6'lı masa belirli aralıklarla toplantılarını düzenlemeye devam ediyor. 6'lı masa toplantılarının ana gündem maddesini 2023 seçimleri ve cumhurbaşkanı adaylığı konusu oluşturmaktadır.

Editör: Duygu Kaya