YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - İzmir’de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayraklı'daki Emrah Apartmanı'nda 30 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştı.

Soruşturma sonrasında binanın müteahhidi Hayati Uzun ile statik- betonarme proje müellifi ve fenni mesulü Turgay Akkoçlu hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan dava açılmıştı.

İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada müteahhit Hayati Uzun ve fenni mesul Turgay Akkoçlu, önce ayrı ayrı 17 yıl 4 ay hapis cezası almış, ancak iyi hal indirimiyle cezaları ayrı ayrı 14 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezasına indirilmişti.

İstinaf cezayı aynen onayladı

Söz konusu 14 yıl 5 aylık cezanın ardından taraf avukatları istinafa başvurmuştu. Yapılan bu başvuru İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi tarafından reddedildi.

Sanıklar hakkında verilen cezanın arttırılması yönündeki talepler ile söz konusu cezanın kaldırılması yönündeki talepler mahkeme tarafından uygun görülmedi.

Şimdi karara karşı tarafların temyiz yoluna gitmesi bekleniyor. Nihai kararı Yargıtay verecek.

Davacıların talebi ne?

Yakınları ölen davacıların talebi; sanıklara verilen cezanın, ‘bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan değil, ‘olası kastla ölüme neden olma’ suçundan verilmesi, ölen her kişi için ayrı ayrı ceza verilmesi yönündeydi. Davacılara göre; sanıkların aldığı 14 yıllık ceza, ölen kişi başına 6 ay bile ceza verilmediği anlamına geliyor.

Editör: Duygu Kaya