Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Sarıkemer'de yer alan Büyük Menderes Nehri üzerindeki tarihi taş köprünün altında meydana gelen kirlilik, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'nün dikkatini çekti. Sürücü, yaz aylarında su seviyesinin düşmesi nedeniyle temizlik çalışmasının yapılmadığını ve bu fırsatın kaçırıldığını belirtti.

Sarıkemer'deki tarihi taş köprü, bir zamanlar deve kervanlarının geçtiği, 1988 yılında Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı İnatçı filmine sahne olan önemli bir yapıdır. Ancak son zamanlarda insan kaynaklı çöpler, ağaç kütükleri, domuz leşleri ve kargılar nedeniyle köprünün altında çöp adacıkları oluştu.

Sürücü, "Köprünün temizlenmesi için girişimde bulunduk. Ancak yaz aylarında suyun çekilmesi, köprünün altındaki kemerlere ulaşmanın kolaylığını sağladı. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyordu. Şimdi su seviyesi yükseldi ve çöpler tekrar birikmeye başladı." dedi.

Domuz leşleri tehlike saçıyor

Büyük Menderes Nehri'nin içinde biriken çöplerin ve vurularak nehre atılan domuz leşlerinin çevre ve halk sağlığı için ciddi tehlikeler oluşturduğunu belirten Sürücü, ilgili kurumların işbirliği yaparak bu soruna çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

EKODOSD Başkanı Sürücü, tarihi köprünün korunması ve çöplerin denize gitmemesi için yüzer bariyerlerin kullanılması ve temizlik çalışmalarının yapılması gerektiğini önerdi.

Editör: Esra Seyirden