Gizem TABAN ŞEBER/İZ GAZETE- İzmir’in Buca ilçesindeki Belenbaşı İlkokulu’na 12 Eylül sonrası ‘Diyarbakır Cezaevi’nin işkencecisi’ olarak bahsedilen Esat Oktay Yıldıran’ın adının verilmesi tartışmalara neden olmuş, tepkiler sonucu Yıldıran’ın ismi okuldan kaldırılmıştı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir Şubeleri konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen 1 No’lu Şube binasında, ‘İşkencecilerin isimlerini okullara verenler cezalandırılsın’ başlığıyla yapılan basın açıklamasını Eğitim-Sen İzmir Şubeleri Dönem Sözcüsü Başkanı Bülent Karakaş okudu. Ardından, konuyla ilgili İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunuldu.

Utanç verici

İzmir'in Buca ilçesine bağlı Belenbaşı Köyü'nde yıkılıp tekrar yapılan Belenbaşı İlkokulu'na ‘12 Eylül döneminin işkenceci komutanlarından biri’ olarak anılan Esat Oktay Yıldıran'ın ismi verilmesine tepki gösteren Eğitim-Sen İzmir Şubeleri Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş, “Bir eğitim kurumuna, adı acımasız işkence yöntemleriyle geçmiş bir kişinin adının İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen resmî törenle verilmesi utanç verici bir durumdur. 12 Eylül döneminde akla ilk gelen yerlerden biri olan Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi vahşi işkencelerin merkezi olarak bilinmektedir. Çok sayıda siyasi tutuklunun işkence edilerek hayatını kaybettiği cezaevinde yaşananlar tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Her fırsatta darbelerle ve darbecilerle hesaplaştıklarını iddia edenler, 12 Eylül sonrasında Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde görev yapan ve adı işkenceyle özdeşleşen birinin isminin İzmir'de bir okula vererek darbecilerin ve işkencecilerin izinden gittiklerini göstermişlerdir” diye konuştu.

Cezalandırılsın

Okula söz konusu ismi veren sorumluların cezalandırılmasını talep ettiklerini ve bunun için İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Karakaş, “Söz konusu okulun isminin değiştirilmesi 24/06/2017 tarihli ve 30106 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nin hükümlerine açıkça aykırıdır. Bu yönetmeliğin, Kuruma Ad verme yetkisi; 15.Maddenin 1. fıkrasının a bendine göre;" Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarına il milli eğitim komisyonu kararına dayalı olarak valilikçe verilir’ diyor. Biz Eğitim Sen İzmir şubeleri olarak bu isim değişikliği sürecinde komisyonda yer alan ve karar verici olan kamu görevlilerinin belirlenmesi ve haklarında gerek 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, gerekse 5237b sayılı Türk Ceza Kanunu ve gerekse 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun hükümleri itibariyle inceleme-soruşturma yapılması adli ve idari yönlerden ayrı ayrı cezalandırılmalarını istiyoruz. Sadece okulun isminin tekrar Belenbaşı İlkokulu olarak değiştirilmesi yetmez. Bu kadar aleni bir şekilde toplumun aklı ile alay edilmesini kabul etmiyoruz. Bu insanlık dışı uygulamaları yapan birinin isminin bir okula verilmesi toplumsal barışı zedelemekle kalmamış ayrıca kamu vicdanını yaralamıştır. İhtiyacımız olan toplumsal barışın tesis edilmesi ve kamu vicdanının kısmen de olsa tatmin edilmesi için Belenbaşı İlkokulu'na isim verenlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Editör: Duygu Kaya