İZ GAZETE- İzTV’de yayınlanan Özgür Coşkun ile Politik'iz programının bu haftaki konuğu CHP İzmir Milletvekili Aday adayı Evren Laçin ve Sokak Ekonomisti Dr. Osman Sirkeci oldu. Uzun zamandır seyyar esnafı ve sokakta güvencesiz çalışan milyonların sesini duyurmaya çalıştıkları anlatan Seyyar Esnaf Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Bizim bir kararımız vardı; ‘tüm siyasi partilerle görüşelim, sorunlarımız önerelim, yasal hala gelelim vergimizi verelim’, hiçbir şekilde olumlu yaklaşan olmadı. Biz de dedik içimizden birini gönderelim” ifadelerini kullandı.

manşet2-7

Şimdi mi savunacaklar?

Neden CHP’den aday adayı olduğunu anlatan Laçin, “Yüz yıllık tarihimizde bizi hiç kimse görmedi? İlk kez 2019 yıllında 13 Cumhurbaşkanı Adayımız Kemal Kılıçdaroğlu tarafından düzenlenen ‘Güvencesizler Çalıştayı’nda görünür olduk. Biz de kendimizin farkına vardık, biz varız ama bir örgütümüz yoktu. 7 arkadaş bir araya geldik ilk derneğimizi kurduk. Bugün seyyar dediğimizi bu ülkenin kahrını çekendir, üreticide alan halka ulaştıran seyyar esnafıdır. Bugüne kadar çok yok sayıldık ama bundan sonra yok sayılmayacağız. Osman Sirkeci hocamla tanıştıktan sonra bizim örgütlülüğümüz bilimsel ve rakamlara dayalı bir halede geldi.  Ülke ekonomisine yaptığımız katkıyı gördük. Hocalarla tanıştıktan sonra ne kadar değerli bir iş yaptığımızı anladık. Oturup hep birlikte baktık siyasi partilerden hangisi seyyar esnafın yanında durur, bizi kim daha çok dile getirir. Bu noktada CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, ‘Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek’ sözü bizi çok mutlu etti.  İzmir’in arka sokaklarında yaşayan, güvencesiz çalışan arkadaşlarımıza Tunç Soyer sahip çıktı. Birlikte güzel projelere imza atıyoruz. Öte yandan mevcut hükümetin yetersizliğini depremde gördük, bu kadar yetersiz bir hükümetin bizim hakkını savunması mümkün değil kaldı ki 21 yıldır savunmamış şimdi mi savunacak” dedi.

Sokaktan Meclis’e

Seyyar Esnaf Sanatkarlar Meclisi’nin kendisine görev verdiğini söyleyen Laçin, 6 Milyon güvencesiz seyyar esnafın adayı olduğunu söyledi. Laçin aday adaylık sürecine ilişkin, “Biz şu an 45 ilde resmi olarak örgütlüyüz, başka illerde görüşmeler devam ediyor. Bizim bir meclisimiz var, Seyyar Esnaf Sanatkarlar Meclisi biz her şeyi orada konuşuyoruz. Benim aday adaylığımı bile meclis oyladı öyle karar verdik. Bizim bir kararımız vardı; ‘tüm siyasi partilerle görüşelim, sorunlarımız önerelim, yasal hala gelelim vergimizi verelim’, hiçbir şekilde olumlu yaklaşan olmadı. Biz de dedik içimizden birini gönderelim. Bundan sonra kendi sesimiz duyuralım. Başka arkadaşlarımız da olabilirdi ama arkadaşlarımız sağ olsun beni seçti. Yani tek ben aday değilim 6 milyon seyyar esnaf, güvencesiz çalışan aday” diye konuştu.

Esnaf Bakanlığı

Esnaf Bakanlığı talebinin önemine değinen Laçin, “Esnaf Bakanlığı’ ilk dillendiren 13 Cumhurbaşkanı Adayımız Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Biz bunu araştırdık, bakanlık altında oluşturulacak müdürlükler biz esnafların doğrudan muhatap olabileceği bir merci olması çok önemli. Biz bunu İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde değerlendirdik ve ana taleplerden biri haline geldi. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kanun taslağımız hazır

Milletvekili seçilmesi durumda yapacağı icraatları anlatan Laçin, “İlk yapacağım iş seyyar esnafını üzerindeki baskılardan kurtaracağız. Güvencesiz çalışan insanın üzerindeki baskıyı kaldırmaya çalışacağız” dedi. Osman Sirkeci ise, “Evren Laçin Meclis’e girdiği ana elinde meclisimizin kararlarıyla kürsüye çıkacak. Sokak işçilerinin işinin tanımını, onların yaşamını kolaylaştıracak sosyal güvencesinin sağlanmasını içerecek bir kanun tasarısı sunacak. Daha aday adaylığı sürecindeyiz ama bizim kanun taslağımız bile hazır”

Sokak esnafına bütçe şart

Sokakta çalışan milyonlarca seyyar esnafın ülke ekonomisine katkısını rakamlarla anlatan Dr. Dr. Osman Sirkeci, “2023 verilerine göre sistem Türkiye’de bin bir emek ve teşvik ile toplam 31 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Bunun 22 milyonu kayıtlı 10 milyonu kayıtsız çalışan. Sokak ekonomisi ise her dört kişiden bir kişiye istihdam sağlıyor.  Tüm Türkiye’de kayıtların dışında 8 milyon seyyar esnafı var buna 2 milyon civarında kayıtlı esnafı da eklediğiniz de bu büyük bir rakam çıkıyor. Birçok ülkede mikro ölçekli bakanlıklar var. Biz de ticaret ve çalışma bakanlığı gibi büyük ölçekli bakanlıklar var bu bakanlıkların alt müdürlükleri milyonlarca emekçinin sorununa çare olamaz. Yani ‘Esnaf Bakanlığı’ şarttır. 2022 rakamlarıyla ortalama rakamlara bakılarak sokak esnafının ülke ekonomimize her yıl 1 trilyon TL katkı sağladığını görüyoruz. Ancak ülke bütçesinde bu insanlara bir delikli kuruş kadar bütçe ayrılmıyor. Yeni dönemde Meclis ilk bütçe görüşmelerinde Evren Laçin’inde olacağı görüşmelerde bu rakamları değerlendirecek ve ülke ekonomisine bu denli istihdam, gelir sağlayan ve vergi ödeyen sokak esnafı hak ettiği değeri görecek” dedi.


 

   

Editör: Duygu Kaya