Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin şüphesiz en güzel şehirlerinden olan Muğla, binlerce doğal güzelliği içerisinde barındırıyor. Fethiye ilçesinde bulunan Kelebekler Vadisi de bu güzelliklerin başında geliyor. Adeta cennetten bir köşeyi andıran bu vadi yerli yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. Peki bu vadi tam olarak nerededir? Vadiye nasıl ulaşılır, gezilecek güzellikleri nelerdir? İşte bir Kelebekler Vadisi rehberi...

Türkiye’nin en güzel manzara noktaları arasında ilk 5’e girecek olan Fethiye Kelebekler Vadisi muhteşem doğasıyla ve enfes manzarasıyla tam bir saklı cennet. Buraya ister denizden gidin ister yukarı manzara noktasından yaşayacağınız tek duygu buraya aşık olmak olacak. 

2500 yıllık bir tarihe sahip Kelebekler Vadisi, Muğla’nın Fethiye ilçesinin Ölüdeniz Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Likya’nın “Perdicia” isimli yerleşim yerinin kalıntıları Kelebekler Vadisi’nin hemen üstünde yer alan Faralya Köyü’nde bulunuyor. Faralya Köyü’nün günümüzdeki adı Uzunyurt Köyü. Ölüdeniz’de paraşütçülerin atlayış yaptığı yer olan Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi 1995 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiş. Yani burada yapılaşmaya kesinlikle izin verilmiyor.

Birçok endemik türü içinde barından Kelebekler Vadisi, ismini aldığı 80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapıyor. Bu kelebeklerden en bilineni kaplan kelebeği. Şu an için kelebek var mı derseniz çok çok az. Vadide bitki türleri arasında kekik, zeytin, defne, zakkum, keçi boyunu gibi bir çok tür bulunuyor. Derinliği 350-400 metreyi bulan Kelebekler Vadisi’nin içinde kaynağı Faralya Köyü olan ve 50 metre yükseklikten dökülen bir şelale bulunuyor.

Kelebekler Vadisi nerede ?

Kelebekler Vadisi, Fethiye’nin Ölüdeniz Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Yani ilk olarak vadiye ulaşmak için Ölüdeniz’e gitmelisiniz. Ölüdeniz’den de ya aracınız ile ya da dolmuş ile vadiyi yukarıdan görebileceğiniz noktaya ulaşabilirsiniz. Bunun dışında vadiye deniz yolu ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ölüdeniz merkez ile Kelebekler Vadisi arası mesafe yaklaşık 8 km. Vadiye yukarı manzara noktasına gidip sonrasında yürüyüş yaparak vadinin içinden aşağı sahil tarafına kadar inebilirsiniz. İniş yolu oldukça tehlikeli. Bu noktada ayakkabınız iyi değilse ya da trekking deneyiminiz az ise dikkatli olun. Vadiye inince en dip noktada akan şelaleye de gidebilirsiniz. Eğer yürümeyi tercih etmiyorsanız en iyi yol tekne ile ulaşım.

Kelebekler Vadisi’ne nasıl gidilir ?

İşin en önemli kısmı olan Kelebekler Vadisi’ne nasıl gidilir sorusunun cevabına geldik. Fethiye Kelebekler Vadisi’ne aşağıdaki yollar ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bence vadiyi hem yukarı manzara noktasından hem de aşağıdan yani denizden görmelisiniz. Vaktiniz varsa kesinlikle iki noktayı da değerlendirin. Ulaşım yollarının tüm detayları aşağıda.

Kelebekler Vadisi’ne Karayolu İle Ulaşım

Kelebekler Vadisi’ne arabayla ya da dolmuşla kolayca gidebilirsiniz. Araç ile ulaşım için ilk olarak Ölüdeniz’e gitmeniz lazım. Ölüdeniz sahile inmeden Kıdrak Caddesi’ne dönüyorsunuz ve yola devam ediyorsunuz. İlk geleceğiniz nokta Kıdrak Plajı olacak. Buradan devam edip virajlı yolları çıkarak Kelebekler Vadisi’ni tepeden gören kayalık alana geliyorsunuz. Bu kayalık alanın konumu burada. Yol biraz tehlikeli dikkatli olmanızda fayda var.

Kelebekler Vadisi’ne dolmuş ile gitmek için Ölüdeniz’den kalkan Faralya dolmuşlarına binmeniz lazım. Ya köy tarafından ya da manzara noktasından inerek vadinin güzel manzarasını izleyebilirsiniz. Aşağıda dolmuş saatlerini bulabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi – Ölüdeniz — 9:30 – 13:00 – 17:00
Ölüdeniz – Kelebekler Vadisi — 11:00 – 14:00 – 18:00

Kelebekler Vadisi’ne geldikten sonra aşağıya yani deniz kısmına araba ya da dolmuşla iniş yok. Aşağıya inmek için ya yürümelisiniz ya da denizden vadiye ulaşım sağlamanız gerek.

Kelebekler Vadisi’ne Denizyolu İle Ulaşım

Kelebekler Vadisi’ne deniz yolu ile ulaşım için 2 alternatifiniz var. Ya Ölüdeniz’den kalkan günübirlik tekne turları ile buraya gelebilirsiniz ya da Ölüdeniz Belcekız Plajı’ndan kalkan Kelebekler Vadisi servis tekneleri ile vadiye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi’ne Havayolu İle Ulaşım

Kelebekler Vadisi’ne kısa yoldan havayolu ile ulaşmak için ilk olarak buraya en yakın havalimanı olan Dalaman Havalimanı’na gelmelisiniz. Dalaman Havalimanı’ndan Fethiye’ye ulaştıktan sonra Faralya dolmuşlarıyla Kelebekler Vadisi’ne ulaşabilirsiniz. Dalaman Havalimanı ile Kelebekler Vadisi arası 68 km.

Kelebekler Vadisi Giriş Ücreti 2024

Deniz yolu ile Kelebekler Vadisi’ne gelip vadi içerisini keşfetmek isterseniz Kelebekler Vadisi’nin giriş ücreti 2024 yılı için 25 TL. Yukarı manzara için Kelebekler Vadisi seyir tepesinin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor

Kelebekler Vadisi Seyir Tepesi

Ölüdeniz tarafından Faralya Köyüne doğru araç ile gelirken Kelebekler Vadisi’nin hemen ilk virajında araçların durduğu, arıların istila ettiği bir çeşme ve kayalık olan bir nokta var. İşte bu noktada bizim gibi enfes fotoğraflar çekilebilirsiniz. Hele bir de elinizde drone varsa müthiş videolar çekebilirsiniz.

Editör: Tuğkan Üsküp