Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bir yıl boyunca gerçekleştirdikleri faaliyetleri aktaran Çakmak, örgütlenmenin önemini vurguladı. İzmir’in siyasi kadrolarına seslenen Çakmak, kentteki siyasilerin emekçilere yeterince destek olmadığını belirterek sitem etti.

33626137-3b8b-4014-b3d6-e213bb5e7e12

İlk çeyrekten umutluyuz

Açıklanan enflasyon verilerini değerlendiren Türk-iş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Enflasyon açıklandı. Sıkıntımız devam ediyor mu ediyor. Ama umutsuz değiliz. Ülkemizin refaha kavuşacağımıza inanıyorum. Ekonomi yönetimi iyi gidiyor. Çalışmalar istediğimizi seviyede olmasa da ocak ayında ilk çeyrekte refah seviyemizin artacağına inanıyorum” dedi.

Örgütlenmeye ağırlık verdik

Yıl boyunca gerçekleştirdikleri faaliyetlerden söz eden Çakmak, “En çok önemsediğimiz konu örgütlenmeydi. Her gün bir fazla üye yapıp sayıyı çoğaltma derdindeyim. Şu an İzmir’de 100 bin, bölgemizde ise 170 bin üyemiz var.   Örgütlenmede gelinen durum, sorun ve çözüm önerileri konusunda mesai harcadık. Toplam 52 iş yerinde örgütlendik. Bölgemizde 56 şubemiz vardı, 59’a yükseldi. İzmir’deki inşaat devlerinin yapılarında apartman görevlilerini örgütledik. Bu, Türkiye’de ilk kez gerçekleşti ve örnek olacak bir örgütlenme... Özellikle çokça sıkıntı yaşanan sağlık ve konut edinme konusuna yoğunluk verdik. Benim sloganım.; işçinin kapısına gideceksin. Gitmediğin sürece o işçi sana gelmiyor. İzmir’de 13 sanayi bölgemiz var, komple abluka altına aldık. Şube başkanlarımız entegre bir şekilde çalışıyor. Genel Başkanımızın da açıkladığı gibi Hedefimiz 2 milyon üye... Türkiye’de marka değerlerin yüksek olduğu firmalarda yakında örgütlenmeleri göreceğiz” diye konuştu.

Baskı oldu ama kazanımla bitti

İzmir’de Metro A.Ş’de gerçekleşen grev ile Ege Üniversitesi’nde yapılan iş bırakma eylemine değinen Çakmak, “Bir grev bir iş bırakma eylemi yaşadık. Kazanan işçimiz oldu. Bizi eleştirenler, baskı yapanlar oldu. Ege Üniversitesi’nde 8 gün eylem yaptık, kimse yanımızda olmadı. Ödenmeyen haklarımız için mücadelemizi sürdürdük” dedi. İzmir Metro A.Ş işçilerine grev sürecindeki uzlaşı mesaisi esnasında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından baskı yapıldığına dair iddiaların sorulması üzerine Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Kesinlikle katılmıyorum. Birebir masadaydım.  Sürece dahi oldum. İşçiye baskı yapıldı mı yapıldı ama bize kimse baskı yapamaz. Biz işçimizin kazanımları doğrultusunda grevi bitirdik. Bunu not ettik mi ettik.  Sadece belediye kısmında değil siyasi kısımda da açıklamalar oldu. Beklemediğimiz açıklamalardı. Destek beklerken köstek oldular. Grevi istediğimiz talepler doğrultusunda bitirdik. Demek ki ilk istediğimiz zaman da taleplerimizi verebilirlermiş” açıklamalarında bulundu.

İzmir siyasetinden destek yok

İzmir siyaset camiasına sitem eden Çakmak, “İki yıldır bu görevdeyim, bireyseş destekler dışında İzmir siyasetinden destek görmedim. İzmir’de bu konuda muzdaripliğimiz var mı?  Biz örgütlenmemiz gereken bölgelerde milletvekillerimizle nasıl çalışmalar yürütebiliriz diye düşünüyoruz. Bizden uzak durmayın, birlikte olun. Sizinle gittiğimiz yerde daha dayak yemeyiz. Vekillerin dokunulmazlığı var ama bize dokunuyorlar, yeri geliyor dövüyorlar. İzmir siyasi otoritesinden destek bekliyoruz. Örgütlenmesi gereken alanımız çok... Her taraftan destek lazım” ifadelerini kullandı.

Tabanlarına çağrı yapsınlar

“Siyasi partiler, kendi tabanlarına niye örgütlenemediklerini sorsunlar” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Çakmak,  şunları söyledi:“Üyenin cebinde para yok ki siyaset yapsın... Tüm siyasi kadroya sesleniyorum, tabanlarına, ‘örgütlenin, sendikalı olun’ diye çağrı yapsınlar. Çünkü örgütlenmediğimiz zaman gerçekten yok olacağız. Siyasi otoritenin alt tabakasına sadece oy gözüyle baktığını görüyoruz. Siyasi otoriterlerden desteğe ihtiyacımız var. İzmir’i yönetenlere sesleniyorum; gün geliyor dayak yemekten kendimizi zor kurtarıyoruz, eylemlere, direnişlere, örgütlenme çalışmalarına yetkilerle gitsek farklı olur.”

Kalkan uçak yere inecek

Son olarak basın iş koluna dair de değerlendirmelerde bulunan Çakmak, Sputnik Türkiye'de hakları için Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda (TGS) örgütlenen, ardından da işten çıkarılan 24 gazetecinin 20 gündür yaptığı grevi değerlendirdi. Çakmak, şöyle konuştu: “Bölge başkanlarımızla istişare halindeyiz. Kalkan uçak bir yere inecek, bu ülke sahipsiz değil; emek dünyası asla yalnız değil. Bu insanlar kimin çalışanı olursa olsun bu ülkenin yurttaşları. Eninde sonunda o grev bitecek ve bu iş sonuçlanacak. İşçimizin arkasında biz varız. Ben sürecin kısa zamanda biteceğini umut ediyorum. Haber almak istiyorlarsa bizim çalışmak zorunda. Burası Rusya değil burası Türkiye. Aynı şey Tek Gıda’da yaşandı; işveren ‘Ben kapatıp gidiyorum’ dedi ben de ‘Hayırdır sen tavuk kümesi mi kapatıyorsun?’ dedim. Sonuç olarak sorun çözüldü ve süreç tamamlandı. Buradan işçilerimize selam olsun, o süreç de tamamlanacak. İşçiden korkmayın, biz sizden trilyonlar değil; işçinin alın terini istiyoruz. Bize öcü gözüyle bakıyorlar ama korkmayın, bu ülke bizim, bu işçi bizim. Basın mensuplarının yaşadığı sorunları biliyoruz, çektiği çileyi biliyoruz. Sizin sorunlarınız bizim sorunumuz. Örgütlü olduğumuz her başkana özellikle muhabirleri yalnız bırakmamaları gerektiğini söylüyorum. Biz birlikte çalışıyoruz. Emekçilerimize her daim sahip çıkmamız gerekiyor.”

Editör: Duygu Kaya