DOĞUKAN FİKRİ FİDAN / İZ GAZETE - Bornova Belediyesi tarafından hayata geçirilen Doğanlar Kent Bostanı düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Açılışa CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, CHP İçişleri Politika Kurulu Başkanı Murat Bakan, CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, CHP İzmir Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Kültür ve Turizm Politika Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları ve çok sayıda partili katıldı.

Açılışta konuşan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, belediyecilik anlayışlarını “kentsel dönüşüm, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm” başlıklarıyla anlattı.

Eşki, “Kentsel dönüşüm bizim için sadece bina yıkıp bina yapmak değil; çağdaş bir kentin ihtiyaçlarını hayata geçirmek anlamına geliyor. Yol düzenlemeleri, aydınlatma sistemleri, kent mobilyaları ve planlı şehircilik bunun bir parçası” dedi.

Dijital dönüşüm hedeflerine de değinen Eşki, Bornova Belediyesi’nin Avrupa’nın ilk dijital ikiz uygulamalarından birini hayata geçirdiğini belirterek, “Türkiye’nin enlerini yapmaya çalışırken Avrupa’nın ikincisini yapmışız. Deprem verilerinin simülasyonunu gerçekleştiren, 6E modelini bir arada uygulayan tek belediyeyiz” ifadelerini kullandı.

“KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR”

Kadınlara yönelik projelerin belediyecilik anlayışlarının merkezinde yer aldığını söyleyen Eşki, kadın cinayetlerine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Kadınların en büyük problemlerinden birinin öldürülüyor olmaları olduğunu gördük. Kadın cinayetleri politiktir. Kadınların hukuki destek alabilmesi için çeşitli protokoller imzaladık. Mahallelerde kadınların avukatlarla buluşmasının önünü açıyoruz.”

Eşki, kısa süre içinde Türkiye’nin ilk ekolojik kreşlerinden birinin temelini de atacaklarını duyurdu.

Bornova’da Kent Bostanı açıldı: Ata tohumuyla üretim dönemi-1

Gediz Elektrik’ten İzmir’e 16 Mayıs 2026 uyarısı: 19 ilçede kesinti var!
Gediz Elektrik’ten İzmir’e 16 Mayıs 2026 uyarısı: 19 ilçede kesinti var!
İçeriği Görüntüle

“ATA TOHUMUYLA ÜRETİM”

Doğanlar Kent Bostanı’nın Türkiye’nin en büyük kent bostanı olduğunu ifade eden Eşki, projenin yalnızca üretim değil dayanışma amacı taşıdığını söyledi.

Eşki, “Buradaki amacımız yalnızca kadınların üretim yapması değil; sosyalleşmeleri, bir araya gelmeleri ve birbirlerinden öğrenmeleri. İsrail tohumlarıyla değil, ata tohumlarıyla üretim yapan bir anlayışı büyütüyoruz” dedi.

Kent bostanlarında kadınların ürettikleri ürünleri evlerine götürdüğünü belirten Eşki, “Bu pazarda pahalılık yok, enflasyon yok. Buraya TÜİK’i sokmuyoruz” ifadelerini kullandı.

“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE EDİYORUZ”

Bornova’da uyuşturucuyla mücadele kapsamında sosyal projeler geliştirdiklerini anlatan Eşki, oyuncak kütüphaneleri, spor alanları ve gençlik merkezleri açtıklarını söyledi.

“Bornova’da artık antrenman sahası ve spor alanı sorunu kalmayacak” diyen Eşki, yeni spor tesislerinin de yolda olduğunu belirtti.

TUGAY: İZMİR ÜRETEN BİR ŞEHİR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da konuşmasında kent bostanlarının sosyal demokrat belediyeciliğin önemli örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Bornova Belediyesi’nin kent bostanı projelerine dikkat çeken Tugay, “Bugün Doğanlar’da açılan alanla birlikte Bornova’da 7’nci kent bostanı hayata geçmiş oldu. Muhtemelen Türkiye’de en fazla kent bostanına sahip belediye Bornova Belediyesi” dedi.

Projeden yüzlerce kadının faydalandığını belirten Tugay, “Kadınların üretime katılması, ekonomik güç kazanması ve sağlıklı gıdaya erişmesi açısından çok değerli bir çalışma. Hayal ettiğimiz İzmir; üreten, paylaşan ve dayanışma içinde yaşayan insanların kenti” diye konuştu.

Tugay, CHP’li belediyelerin yalnızca altyapı hizmeti üretmediğini belirterek, “Hayatın her alanına dokunan sosyal belediyecilik anlayışını büyütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN