Batuhan KAYA/İz Gazete- Bu yıl e ev sahipliği yapacak olan Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği AB Bilgi Merkezi, etkinliğin açılış kokteylini Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Açılışa AB delegasyon üyeleri, ESİAD temsilcileri ve İzmirli vatandaşlar katıldı. 19 filmin İzmirli seyircilerle buluşacağı etkinliğin kokteylinde konuşan ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, “Sanatın, kültürlerarası iletişimi besleyen ve farklı kültürlerin birbirleriyle bağ kurmasını sağlayan rolünü son derece değerli buluyor ve etkinliğimizin bu amaca ulaşmak konusunda yararlı olacağına inanıyoruz” dedi.

Avrupa’nın parçası olduğumuza inanıyoruz

ESİAD Başkanı Zorlu, Avrupa ailesinin parçası olduklarına inandıklarını kaydederek, “9 Mayıs, tüm AB ülkelerinde ve aday ülkelerde, “Avrupa Günü” olarak kutlanıyor. AB’ye aday olduğumuz 1999 yılından bu yana ülkemizde de bu anlamlı günü kutluyoruz. Türkiye-AB ilişkileri uzun ve köklü bir geçmişe sahip. Derneğimiz, 28 yıldır İzmir’deki AB Bilgi Merkezi’ne ev sahipliği yapıyor ve Türkiye’deki bilgi merkezleri arasında bu görevi üstlenen, gönüllü tek sivil toplum örgütü. ESİAD olarak, Türkiye’nin tarihi, coğrafyası, demokrasiye inancı, çağdaş medeniyet hedefiyle Avrupa ailesinin bir parçası olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

AB hedefi doğrultusunda…

Türkiye’nin AB hedefi doğrultusunda çalıştıklarını söyleyen Zorlu, “Türkiye’nin AB’ye aday ülke olmasının yanı sıra aramızdaki gümrük birliği, ilişkilerin önemini ortaya koyuyor. Öte yandan Avrupa Yeşil Mutabakatı ve AB’nin Avrupa kıtası için koyduğu 2050 iklim nötr hedefi Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinin yeniden canlandırılması için bir fırsat. ESİAD olarak, kurulduğumuz günden beri, AB üyeliğini ve her alanda AB normlarına uyumu Türkiye’nin vazgeçilmez hedefi olarak görüyoruz. Sivil toplum olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getirmek için çaba gösteriyoruz. Bu çerçevede, geçtiğimiz aylarda AB’nin başkenti Brüksel’e yaptığımız bir dizi ziyarette, Türkiye-AB ilişkilerine dair iş dünyasının beklentilerini paylaştık. AB Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, Avrupa Komisyonu Güney Komşuluk ve Türkiye Bölümü Daire Başkanı Katarzyna Marzec başta olmak üzere pek çok temasta bulunduk. Brüksel’de görev yapan gazetecilerle bir araya geldik” dedi.

Avrupa Günü kutlu olsun

9 Mayıs Avrupa Günü’nü kutlayarak konuşmasına devam eden Zorlu, “Önümüzdeki dönemde, AB’ye uyum çalışmalarına kapsamlı şekilde geri dönülmesini, müzakere sürecinin canlandırılmasını, gümrük birliğinin güncellenmesi için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. Bugün 9 Mayıs Avrupa Günü vesilesiyle, ESİAD İzmir AB Bilgi Merkezi olarak Avrupa Film Günleri’ne ikinci kez ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Sanatın, kültürlerarası iletişimi besleyen ve farklı kültürlerin birbirleriyle bağ kurmasını sağlayan rolünü son derece değerli buluyor ve etkinliğimizin bu amaca ulaşmak konusunda yararlı olacağına inanıyoruz. Bu düşüncelerle, barış ve dayanışmanın daha da önem kazandığı dünyamızda, ‘Birlikte Daha Güçlü’ sloganıyla 9 Mayıs Avrupa Günü’nü bir kez daha kutluyorum” ifadelerini kullandı.

İzmir Mösyö Henry’nin doğduğu şehirdir

Sinemacı Mösyö Henry’nin İzmir’de doğduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Fransız Kültür Merkezi Direktörü José-Maria Queiros, “Sevgili AB delegasyon üyeleri, sevgili ESİAD derneğini temsil edenler ve sevgili misafirler, hoşgeldiniz. Bildiğiniz gibi İzmir aslında sinemayı sinema yapan Mösyö Henry’nin doğduğu şehirdir. Bu nedenden dolayı oldukça fazla sinema etkinliğine sahibiz, fazlaca sinema gösterimleri yapıyoruz. Bunun yanısıra kültür sanat alanının birçok farklı branşına dokunan etkinlikler de yapıyoruz, bunları partnerlerimiz sayesinde gerçekleştiriyoruz. Bugünse burada AB Filmleri Festivali’nin açılışı için burada bulunuyoruz, iyi seyirler.  Bu organizasyonu mümkün kılan herkese tek tek teşekkür ediyorum” dedi.

Muhabir: Batuhan KAYA