Yağız BARUT/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent belleğinde önemli bir yere sahip olan Kültürpark’taki Göl Gazinosu’nu aslına uygun yenileyerek Balmumu Heykel Müzesi olarak değerlendireceklerini duyurdu. Soyer, “Çalışmalarımız sürüyor. Tamamlandığında, İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kültürünü yeniden yaşatacak bir yapıya kavuşmuş olacağız. İEF’te iz bırakmış ve sahne almış önemli isimlerin heykelleri burada olacak. İzmirliler çok beğenecek” dedi.

Kültürpark Platformu Gönüllüsü Altan Köse ise karara tepki göstererek belediyenin Kültürpark’ta tam bir muamma yarattığını, kentin bilgisi ve ihtiyaçları dahilinde hareket etmediğini, ‘yaptım oldu’ anlayışıyla ilerlediğini savundu.

Kültürpark şantiyeye dönüştü!

Köse, “Kültürpark bütünüyle değiştirilirse çok büyük tepki olacağı için parça parça değiştiriliyor. Her yapılan çalışmada da Kültürpark’ın ekolojik, sosyal kültürel bir yaşam alanı, tarihi ve doğal sit alanı olduğu unutularak bir şantiyeye dönüştürülüyor! Balmumu müzesi de burada bir ihtiyaç değil! Burayı sosyal, kültürel, müzikli, yemeli içmeli bir alan olarak belirlemek çok daha doğru bir yaklaşım. Çünkü Kültürpark’ta sosyal etkinlik yapacak ve oturacak alan yok. Binlerce insan ziyaret ediyor her gün ama kullanılabilecek kamusal mekan yok! Bir vapurun adını sormak için anket yapılıyor ama böylesi alanlarda kimseye danışma ihtiyacı duyulmuyor. Buradaki asıl sorun müze açmak da değil; Kültürpark’la ilgili geleceğe dair bütünlüklü bir plan kurulmaması. Sürekli popülist, ertesi gün ne yapılacağı belli olmayan uygulamalar asıl sorun” diye konuştu.

Betona boğuluyor!

‘Ortak akıl’ toplantıları yaptıktan sonra ‘benim aklım her şeyden üstündür’ tarzı bir anlayışla ilerleyerek halkçı belediyecilik yapılamayacağını da kaydeden Altan Köse, “İleriye dönük bir plan yok, orada sadece maddi ya da kullanım rantının kullanılması gibi süreçler yaşanıyor. Biz bunları söyleyince de ‘Siz, hiçbir şey istemiyorsunuz’ deniyor. Yok böyle bir şey! Biz yıllardır Kültürpark’ın atıl kalmaması, işlev kazandırılması için ve buradaki ekolojik tarihi sit alanın zenginleştirilmesi için mücadele ediyoruz. Burada bir etkinlik yapılacaksa da daha butik olması gerektiğini söylüyoruz. Kendi hazırladıkları raporlarda da bunlar yazıyor.

Bu yapılan ve yapılması düşünülen diğer işlerle Kültürpark betona boğulur ki tarihe böyle yazılan bir belediye olarak geçmek çok büyük bir risktir. Bunu görmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Duygu Kaya