Batuhan KAYA/ İZ GAZETEBayındır’daki Fatih İlkokulu’nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan Muhammet Çağrıtekinci, geçtiğimiz haftalarda bir veli toplantısında, “ÇEDES Projesi’nde görev alan kişilerin pedagojik formasyonu yok” demesi üzerine, AKP Kadın Kolları Başkanı da olan veli tarafından CİMER’e şikayet edildiğini iddia etmiş ve Çağrıtekinci’ye Bayındır İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uyarı cezası verilmişti. Uyarı cezası Çağrıtekinci’nin itirazı üzerine mahkeme tarafından kaldırılmıştı.

Yaşanan süreci öğretmen Çağrıtekinci’yle konuşurken, Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Nafiz Ceylan da ÇEDES projesini ve öğretmene verilen cezayı İz Gazete’ye değerlendirdi.

Zorlama bir ceza!

Öğretmen Çağrıtekinci, “ÇEDES’e karşı söylemimden dolayı, ‘Devlet memuruna yakışmayan bir söylem’ gerekçesiyle uyarı cezası aldım. Ben Bayındır’da sendika görevimden ötürü tanınan bir öğretmenim; AKP Kadın Kolları Başkanı ve öğrencilerimden birinin babaannesi olan hanımefendi beni şikâyet etti. CİMER, kimin şikayet ettiğini belirtmiyor ama o hanımefendiden başkası olamaz çünkü bu konuda yalnızca onunla toplantıda tartışmaya girmiştik” dedi.

Devlet düşmanı diye suçladı

Kendisini şikayet eden velinin, deprem zamanında da bölgedeki gözlemlerinden ötürü kendisini ‘devlet düşmanı’ olmakla suçladığını da söyleyen Çağrıtekinci şöyle konuştu:

“Aynı hanımefendi beni deprem üzerinden de şikâyet etti ama oradan bir ceza almadım. 6 Şubat Depreminden sonra KESK olarak deprem bölgesine gittik. Orada sadece gözlem yaptık ve geri döndüğümüzde gözlemlerimi paylaştım. Deprem bölgesindeki gözlemlerime göre orada olması gereken asli kurum yani devlet orada değildi, sadece vatandaşlar ve gönüllüler vardı. Hanımefendi veli toplantısı sırasında bana, ‘Devlet gidemez oraya, şartlar çok zordu’ dedi. Ben de kendisine, ‘Ben gidebildiysem devlet de gidebilir’ dedim. Hanımefendi bana, ‘Sen devlet düşmanısın, seni bugüne kadar şikâyet etmediysem bu benim iyi niyetimdendir’ dedi ve bir hafta sonra şikâyet geldi, velilerin de ifadeleri alındı.

Bu yapıların yararı değil zararı var

Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, cezanın zorlama olduğunu ve öğretmenlerin herhangi bir açıklama yaptıktan sonra CİMER’e şikayet edilmesinin yanlış olduğunu kaydetti. Ceylan, “Öğretmenler laik ve demokratik eğitimden yana olduklarını her fırsatta gündeme getiriyorlar. Okullardaki tarikatlaşma ve dinselleştirme faaliyetlerine karşı öğretmenler üzerine düşeni yapıyor, buna karşın sistem olarak Milli Eğitim Bakanlığı da bizi rahatsız ediyor. Biz, okullarımızda Milli Eğitimin dayanağı olan laik eğitimi devam ettirmek istiyoruz. Bu yapıların bu sisteme ve öğrencilere vereceği yarar yok, aksine zararı vardır. Sanki bir yetersizlik varmış gibi diyaneti, tarikatları, sivil toplum kuruluşlarının okullarımıza girmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Editör: Duygu Kaya