AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kocaeli’nin İzmit ve Kartepe ilçelerinde DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve HAK-İŞ’e bağlı Özçelik-İş’in grevlerinin "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelemesi kararını tanımayarak greve çıkan 400 Birleşik Metal-İş üyesi işçi, direnişlerinin 18. gününde kazanım elde etti.

Grevin dün (30 Aralık) saat 23.00’te kazanımla sonlandırıldığını açıklayan Birleşik Metal-İş, varılan anlaşmanın sadece ekonomik sonuçlarının değil grev yasaklarına karşı anayasal hakkı kullanılması açısından bakılması gerektiğini söyledi.

HANGİ KAZANIMLAR ELDE EDİLDİ?

Anlaşma öncesinde, işçilere bilgi verildiğini ve onay alındıktan sonra imza atıldığını belirten Birleşik Metal-İş, uzlaşı sonucunda ortaya çıkan ekonomik hakları şöyle sıraladı:

“Ücret zammı olarak ilk 6 aylık dönem için işveren yüzde 50 oranında artış önermişti ve bu oranın işçiler tarafından kabul görmemesi üzerine başlayan grevimiz sonrası ilk 6 aylık dönem için yüzde 84,83 oranında zam alındı. Diğer 6 aylık dönemlerde ise enflasyon artı 22 puan şeklinde zam uygulanacak. Sosyal haklarda ise ilk yılı için yüzde 100 oranında artış elde edildi.”

İşçi direnişinin önemli bir kazanımı da grev nedeniyle ücretlerde herhangi bir kesinti yapılmayacak olması. İş Kanunu’na göre grev esnasında geçen sürede işçilerin ücretleri sendikaların üye aidatlarından oluşturduğu grev fonundan karşılanıyordu.

“BEKAERT İŞÇİLERİ, ANAYASADAN DOĞAN HAKLARINI KULLANARAK GREV YASAĞINI TANIMADI”

Birleşik Metal-İş, Erdoğan’ın grev yasağını atıfta bulunarak, “Bilindiği üzere, grev kararımız Milli Güvenlik gerekçesiyle ‘erteleme’ adı altında yasaklanmıştı. Birleşik Metal İş üyesi Bekaert işçileri, Anayasadan doğan haklarını kullanarak grev yasağını tanımadılar ve 18 gün boyunca şanlı bir direniş gerçekleştirdiler” ifadelerine yer verdi.

“SENDİKAL MÜCADELEDE ARTIK YENİ BİR SAYFA AÇILDI”

Grevin sadece ekonomik sonuçları üzerinden yaklaşılmaması gerektiğini belirten Birleşik Metal-İş, “Bekaert grevimiz ile işçiler önemli kazanımlar elde ettiler. Ancak, bu grev esas olarak mali sonuçları üzerinden değil Türkiye işçi sınıfı tarihindeki önemli yeri ile anılacaktır. Grev yasağına karşı yapılan bu şanlı grevle, sendikal mücadelede artık yeni bir sayfa açılmıştır. Bekaert grevimiz sonrası artık grev yasakları tarihin çöp sepetine atılmıştır” dedi.

“TÜM İŞÇİ SINIFINA HAYIRLI OLSUN”

Grevin başarıyla sonuçlanmasının verilen desteklerin de payı olduğunu vurgulayan Birleşik Metal-İş, “Grevimizin başarıyla sonuçlanmasını sağlayan başta Bekaert işçileri olmak üzere, grevimize destek ziyaretlerinde bulunan, dayanışma içinde işçi sınıfının yanında olan, önemli moral destek sunan tüm dostlarımıza dayanışmaları nedeniyle teşekkür ediyoruz.
Bu başarı aynı zamanda dayanışmanın, birlikte mücadelenin başarısıdır. Bekaert grevi, tüm işçi sınıfına hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi