Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Yurttaşlar kentsel dönüşüm ve güçlendirme çalışmalarını araştırmaya başladı. Güçlendirme için farklı yöntemler var. Binanın kerpiç, betonarme veya yığma olması seçenekleri değiştiriyor.Uzmanlar, güçlendirmelerin bir proje içerisinde, alanında tecrübeli isimlerle yapılması gerektiğini vurguladı. Kalıcı çözümler önerildi. Bilim ve teknikle yola çıkılması gerektiğini söylediler.

1- ‘RAPORLAMA GEREKİYOR’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu güçlendirma çalışmalarında teknik raporlamanın gerektiğini söyledi. Muhcu, “Teknik rapora göre yapının güçlendirilmesi veya yıkılmasına karar vermek gerekiyor. Güçlendirme kararı verilmesi için yapının taşıyıcı sisteminin belli niteliklere sahip olması gerekir. Eğer maaliyete bakıldığında, yeni yapı yapmakla aynı sonuca varılıyorsa güçlendirme yapılmamalı” dedi.

BİLİNÇLİ OLMALI

Güçlendirilmiş binaların yeni binalarla kıyaslanmaması gerektiğini söyleyen Muhcu, “Güçlendirmedeki amaç, depremde ayakta kalmasıdır. Bu kalıcı bir çözüm olarak ele alınmamalı. Projeler kurallara ve tekniklere uygun değilse binayı güçlendirmekten ziyade zayıf hale getirebilir. Yapılacak müdahaleler son derece önemli. Kısmi ve aşırı müdahaleler bilinçsizce yapılırsa, yapıyı olduğundan güçsüzleştirebilir” diye konuştu.

2- MÜHENDİSLER TARAFINDAN YAPILMALI

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Özer Akkuş ise yönetmeliğe göre çeşitli standartlar olduğunu söyledi. Akkuş, “Taşıyıcı sistemlerin çeşitli yöntemlerle güçlendirilmesi yapılmalı. Bu da tamamen projeye bağlı olmalı. Bu herkesin yapabileceği bir iş değil. Uzmanlık ve mesleki tecrübe gerektiriyor. Mühendisler dışında bunu kimse yapmamalı. Projenin hazırlanması ve uygulanması mühendisler tarafından yapılmalı” ifadelerini kullandı.

3- ‘BİNALAR İNSAN GİBİ BİRBİRİNDEN FARKLI’

TMMOB İMO İstanbul Şube Başkanı Fusun Sümer ise bina çeşitlerine göre ayrı hesaplar yapıldığını dile getirdi. Sümer, “Örneğin betonarme binalar için yönetmelik ve mevzuat var. Ancak bu her güçlendirmenin bir tip halinde yapıldığını göstermez. Ayrı taşıyıcı sistemi yapılıp modellenmesi gerekiyor” dedi.

AYRI HESAP GEREK

Sümer sözlerine şöyle devam etti: “Taşıyıcı sistemine nerelerde müdahale edileceği, hangi seviyede dirençli hale getirileceğinin hesabı yapılmalı. Güçlendirme çalışmaları belediyeden alınan ruhsatla yapılmalı. Bina tipine dikkat ediilmesi gerekir. Binalar aynı olsa bile, ayrı hesaplamalar gerekiyor. Her bina da insan gibi birbirinden farklı.”

4- İŞTE GÜÇLENDİRME YÖNTEMLERİ

Binaların özelliklerine göre kullanılan güçlendirme yöntemlerinin bazıları:

*Mantolama veya gömlek geçirme

*Kanat ekleme

*Yeni ve eski betonları kaynaştırma

*Kolon mantolama

*Çelik mantolama

*Betonarme mantolama

*Epoksi enjeksiyonu

Editör: Duygu Kaya