İzmir’de Cumhuriyet coşkusu başladı: Kutlamalar tüm kente yayılıyor
İzmir’de Cumhuriyet coşkusu başladı: Kutlamalar tüm kente yayılıyor
İçeriği Görüntüle

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği ‘İzmir Kent Sorunları ve Çözüm Önerileri Kolokyumu’nda konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Jeoteknik Komisyonu Başkanı Hakkı Batur Demiray, İzmir’de fay hattı üzerinde bulunan kamu binalarına dikkat çekti.

“İzmir’de yanlış bir yapılaşma var”

İzmir’de yanlış bir yapılaşma olduğunu ifade eden Demiray “İzmir güneybatıya doğru hareket ediyor. Ben Güzelbahçe Yelki’de oturuyorum. Yani faya çok yakınım. Aslında kötü bir tercih. Ben de daha risksiz bir bölgede yaşamak isterdim. Güzelbahçe–Seferihisar fayı oldukça aktif bir fay. İzmir’de oldukça hareketli bir lokasyon içindeyiz. Aslında bunun için de bereketli bir yer İzmir. Peki, biz bu harekete göre yaşıyor muyuz? Doğa ile uyum içinde yaşarsak keyif alırız ama buna dikkat etmezsek bunun bedelini ağır bir şekilde öderiz. Çok sayıda aktif fayın üzerinde yer alıyor İzmir. Jeotermal kaynaklarımız bol. Bütün bunlar hareketliliğin sonucu. Bunlar bizim avantajlarımız. Biz bu faylarla uyumlu bir imar oluşturabilmiş miyiz, bunu tartışmalıyız” dedi.

“Kamu binaları fay hattı üzerinde kalıyor”

İzmir genelinde kamu binalarının bile fay hattı üzerinde kaldığına dikkat çeken Demiray şöyle konuştu: “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi bile fayların gidişine uygun kurulmamış. İzmir fayına paralel kurulmuş. Binanın kendisi risk altında. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi de İzmir fayına paralel olarak inşa edilmiş bir bina. Bunları kurarken İzmir’in jeolojik yapısı dikkate alınmadan imalatlar yapılmış. Eskiden jeoloji bilinmiyordu, bu tip konular oldubittiye getiriliyordu. Dolayısıyla İzmir’de deprem anında biz kurtaracak olan iki büyük sağlık kurumu da jeolojiye ters bir şekilde imal edilmiş durumda. Biz İzmir’de fayın üzerine yerleşmişiz. Balçova’nın hemen hemen tümü fayın üzerinde. Tarihi İnönü Lisesi de İzmir fayının üzerimde oturuyor. İzmir Fayı büyük bir depremde kırılması beklenen fay. Fayın üzerine inşaat yapmamak önemli. İmar yasalarının, yönetmeliklerinin buna göre düzenlenmesi gerek. İzmir’de depremde belediye binamız yıkıldı bizim, bundan daha büyük bir imar faciası olabilir mi? Mesela Karşıyaka Mavişehir’den bina alan arkadaşlar bana göre heyecan seven arkadaşlar. Böyle riskli bir yere dünya para verilir mi?”

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN