İz TV’de İz Gazete Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sunduğu Seçime Doğru programına konuk olan DEVA Partisi Buca Belediye Başkan adayı Aybar Uygur, Buca için proje ve planlarını açıkladı.

Uygur, Buca’nın yerel seçim atmosferini ve partisinin Buca’daki durumunu değerlendirdiği programda, “Buca’da çok sürpriz bir sonuca imza atacağımızı düşünüyorum. Buca’da tarihi yaşadığımız bir süreç 1994 seçimleriydi, o dönemde sayın Cemil Şeboy DSP’ye geçmişti ki DSP’nin oy oranı yüzde 1’lerdeydi ancak seçimleri kazandı. Biz bu seçimleri 94’teki seçimlere stratejik açıdan çok benzetiyoruz. Yeni kurulan bir parti olarak Türkiye’ye umudun ve kaotik ekonomik ortamdan çıkışın umudu olarak gözüken sayın Babacan ile Buca’yı DEVA belediyeciliğiyle tanıştırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Buca için en büyük arzusunun yeni bir kültür oluşturmak olduğunu kaydeden Uygur, “Buca benim için çok büyük bir aşk. Buca’ya çok emek verdim, aslında bu adaylık benim için bir vefa borcudur. Geçmişin tüm gelenekleriyle Buca bir değişime uğradı. Bizim 2 bölgemiz var ve bu 2 bölge hemen hemen seçmen sayısı ve nüfus açısından birbirine çok yakın. 2’nci bölge daha çok göç aldı ve burada daha çok Doğu ve Güneydoğulu vatandaşlarımız var. Buca’da bu 2 yapının çok farklı kültürel, ekonomik ve yaşamsal alanları olduğunu fark ediyoruz. Siyasetçi ve belediye başkan adayı olarak çok fazla proje sunabiliriz ancak benim en büyük arzum yeni bir Buca kültürü oluşturmak. Bir kültür karmaşası var ve biz kendimizden sonraki jenerasyona emanet edebilmeliyiz” dedi.

Sorumluluk hissediyorum

Buca’ya karşı sorumluluk hissettiğini ifade eden Uygur, “Sadece siyaset olarak değil Buca’da yaşayan ve kendini Buca’ya karşı sorumluluk hisseden bir birey olarak bu sorunları aşıp gelecek nesillere bir Bucalılık kültürü teslim etmek ve onu da ileriki nesillere taşımak konusunda sorumluluk hissediyorum. Mesela Akıncılar bölgesi dediğimiz ve çevre yolunun çeperinden üniversiteye doğru gittiğimiz bölgede 101 tane hemşeri derneği var. Oraya göç eden vatandaşlarımızın olağanüstü keyifle ananevi geleneklerini yaşayacakları dernekleri var ancak Menderes bölgesinde oturan vatandaşlarımız Ova Bölgesi’nde yaşanan sevinç ve kederi hissedemiyorlar. Bizim bunu değiştirip herkesin kendini Bucalı hissedeceği bir kültüre ihtiyacımız var” diye konuştu.

Son 20 yılda 4 başkan

Buca’ya son 20 yılda 4 başkan geldiğini ve hiçbirinin tutunamadığını ifade eden Uygur, “20 yıldır Buca’nın yetiştirdiği en önemli şey siyasetçileriydi. Buca’nın yetiştirdiği siyasetçiler Türkiye siyasetine damga vurmuş insanlardı. Biz bunu kaybettik, yeni gelen siyasetçiler Buca’nın kültürüyle özleşmeyi sağlayamadılar. Buca’nın kültürüne kendini adayan belediye başkanının 1 dönem başkanlık yapma şansı yok. Son 20 yılda 4 tane belediye başkanı geldi, hepsi bir sezonluktu. Bizim damga vuracak siyasetçi kültürünü elimize almamız lazım. Bütün değerlerimizi kaybettik ve yeniden bir değer yaratmak zorundayız. Bucalılık çok kıymetli bir şeydir.” şeklinde konuştu.

Buca’nın en büyük sorunları…

Buca’nın en büyük sorunlarını ve bu sorunlara çözüm önerilerini sıralayan Uygur, “Trafik Buca’nın en önemli sorunudur. Büyükşehir Belediyesi’nin ya da Bakanlığın desteği olmadan bu sorunları çözmek mümkün görünmüyor. Ana arterler yetki dışında tutuluyor, battı çıktı yapma şansınız yok. Ara yollarda çok ciddi bozulmalar var, bu belediye döneminde bir asfalt işleme mekanizması oluşturuldu, bunu geliştirme yoluna gideceğiz. Dijital belediyecilik anlayışını ve özellikle inşaat sektöründe olan arkadaşlarımızın işini kolaylaştıran bir işleyişi benimseyeceğiz. Engelli vatandaşlarımızla ilgi Buca’da yapmamız gereken çok şey var. Buca ve İzmir’deki bütün engelli dernekleriyle oturup bu konuşacağız. Otopark sorunu almış başını gidiyor, otopark sorununu çözmek adına elimizden geleni yapacağız. Belediye gelir gider dengesini şeffaf bir şekilde Bucalı vatandaşlara sunmak istiyoruz. Bir Belediye Başkanlığı döneminizde alacağınız maaş belli, bunun üzerinde harcadığınız parada suistimale dönük ciddi bir süreç ortaya çıkıyor. Muhtarlarla daha içli dışı olmaya çalışacağız. Buca’da geçmişten günümüze çok önemli büyüklerimiz var ve büyüklerimizden olan bir danışma meclisi kurmayı düşünüyoruz” dedi.

Seçmen sandığa gitmek istemiyor

Seçmenlerin sandığa gitmek istemediğini ve 30 yılı aşkın süredir siyaset yapmasına rağmen böyle kaotik bir seçim ortamı görmediğini ifade eden Uygur, “Sokakları gezerken beni en çok etkileyen şey seçmenlerdeki sandığa gitmeme arzusunun görülmesiydi. Seçimin 1’inci partisinin sandığa gitmeyenler olacağını düşünüyorum. Yaklaşık 390-400 bin seçmen sayımız var, yaklaşık yüz bin seçmenin sandığa gitmeyeceğini düşünüyorum. Bu seçim için kimse, ‘Ben kazanırım’ diyemeyecek. Tepki oyları çok sürprize gebe görünüyor, 1994 seçimlerine çok benzeyen bir seçime gidiyoruz. Bu seçimin de partiler değil adaylıklar üzerinden gideceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Son olarak seçim sonuçlarına dair tahminlerini paylaşan Uygur şöyle konuştu:

“2019’daki rakamları hiçbir partinin yakalayamayacağını düşünüyorum. Muhtemelen yüzde 25-30 bandını bulanın seçimi kazanacaktır. DEM Partisi aday çıkarttı, DEVA Partisi olarak biz varız, İYİ Parti kendi adayını çıkarttı. Buna rağmen bence Buca gereken refleksi gösterecek ve hak eden kişiyi belediye başkanı yapacaktır.”

Editör: Duygu Kaya