Kafkas Cihat Kaya/ İZ GAZETE-Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından hükümet, okulların uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. ‘Eğitimden taviz’ niteliğinde açıklanan bu karara tepkiler çığ gibi büyüdü. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) başta olmak üzere birçok siyasi parti ve kuruluşun ‘vazgeçin’ çağrısına kulak asmayan iktidar, öğrencilerin sokağa dökülmesine neden oldu.

“Uzaktan eğitime hayır!” diyerek karşı çıkan çeşitli üniversitelerden öğrenciler, Ege Üniversitesi Bornova Kampüsü önünde toplanarak basın açıklamasında bulundu.

Basın açıklamasını okuyan üniversite öğrencisi Emir Saraçoğlu, “Bizler Ege Üniversitesi'nden Dokuz Eylül'e, Demokrasi'den Katip Çelebi'ye İzmir'in dört bir yanında okuyan üniversite öğrencileriyiz. 6 Şubat'ta gerçekleşen deprem felaketiyle birlikte yaşanan süreç her birimizi derinden etkiledi ve boyutları oldukça yüksek bir yıkıma neden oldu.” derken, “Bu süreçte üniversite öğrencileri olarak sıra arkadaslarimizla birlikte İzmir'den deprem bölgelerine halktan halka dayanışmayı büyüterek birçok acil ihtiyacı göndererek nefes olmaya çalıştık. Yaşanan süreç her birimize gösterdi ki deprem bölgelerinde ne bir devlet yetkilisi ne bir AFAD ne de bir bürokrat bölgede yoktu, yalnızca halk ve halkın dayanışması oradaydı. Birçok insanı ne yazık ki bölgeye destek gitmemesinden, erken müdahale edilmemesinden ötürü kaybettik. Her bölgeden binlerce kişiden "devlet nerede?" sesleri yükseldi.” ifadelerini kullandı.

fde976c7-7252-4c2a-9409-ef74755a4ec1

Eğitim çöp torbasında!

Saraçoğlu, “Geldiğimiz noktada ise devletin üniversitelerimizi online eğitim mi yaptığı yoksa tatil mi olduğunu anlayamadığımız bir açıklaması ile karşılaşarak bir anda yurtlarımızdan apar topar eşyalarımız birer çöp torbasına koyularak adeta kapı dışarı edildik. Aslında o çöp torbasının içine koyulan bizlerin eğitim hakkı oldu.” diyerek online eğitim kararına isyan etti.

Uzaktan eğitim verimsiz!

Pandemi sürecinde uzaktan eğitimi deneyimlediklerini vurgulayan Saraçoğlu, “Her birimiz uzaktan eğitimin verimsizliğini gördük ve nitelikli eğitimden uzak kaldık. Şimdi ise alınan bu karar bir kez daha eğitim hakkımızın gaspından başka bir sonuç yaratmayacaktır.” dedi.

Üniversitelerin kapatılması kararını ‘travma’ olarak değerlendiren Saraçoğlu, “Depremin yıkıcılığı hepimizi etkiledi. Deprem sonrası psikolojik iyi oluşumuzu güçlendirmek, sosyalleşerek yaralarımızı sarmak başta deprem bölgesinde yer alan arkadaşlarımız olmak üzere biz öğrencilerin tümünün hakkı. Üniversitelerin kapalı olması travma süreçlerimizi olumlu etkilemeyecek bir karardır.” şeklinde konuştu.

İhtiyaçlar karşılanmalı

Depremzedelerin ihtiyaçlarına da değinen Saraçoğlu, “Depremzede arkadaşlarımızın bir süre internet erişimine, teknolojik aletlere ulaşamayacağı aşikar. Bir an önce arkadaşlarımızın barınma gibi yaşamsal ihtiyaçları karşılanmalı ve üniversite eğitimi sürecinde kolaylıklar sağlanmalıdır.” ifadelerini kullanırken, “Yurtlar depremzedelere açılmak yerine depremzedelere yetkililer tarafından gerekli konaklama alanları sağlanmalıdır.” dedi

Eğitimi gözden çıkardılar

Kararı protesto etmek için toplanan üniversite öğrencileri adına konuşan Saraçoğlu, “Bizler üniversiteliler olarak alınan bu yanlış karardan bir an önce geri dönülmesini istiyoruz. Pandemi, afet gibi birçok durumda ilk gözden çıkarılanın bizim eğitim hakkımız olmasını kabul etmiyoruz. Eğitimimizi bir çöp torbasına koymanıza göz yummayacağız.” diyerek sitemini dile getirirken diğer üniversite öğrencilerine destek çağrısında bulundu.

Editör: Duygu Kaya