İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Tarihi Liman Kentinin “UNESCO Dünya Mirası Listesine” dahil edilme sürecinin önemli bir aşaması olan “Upstream Süreci” kapsamında düzenlenen misyon ziyareti programının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Programa, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu da katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, programda gerçekleştirdiği konuşmada, “1 yılı henüz yeni geçmiş bir çalışma süresinin içerisinde değişik vesilelerle konuşma ve süreci takip etme şansına sahip oldum. Bir İzmirli olarak İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihinin ne kadar değerli olduğunu mutlaka ki biliyorum. Gerçekten eşsiz bir tarihi ve kültürel mirasa sahibiz. Bunun karşılığında bu mirası korumak ve değerleri geçmişten geleceğe taşımak için önemli çalışmalar yapmamız gerektiğini de biliyoruz” ifadelerini kullandı.

İZSU’dan 5 Mayıs su kesintisi listesi: İzmir'de 7 ilçe sular kesilecek, birinde 9 saat sürecek İZSU’dan 5 Mayıs su kesintisi listesi: İzmir'de 7 ilçe sular kesilecek, birinde 9 saat sürecek

“En önemli aşamalardan birine geldik”

Tugay, projedeki en önemli aşamalardan birine geldiğini söyleyerek,“Bergama ve Efes bu listede. Bunun yanında tarihi liman bölgesi 2018’den beri yürütülen bir süreçle geçici listeye alındı. Başka alanlarda da bu amaç var. Bunları da listeye dahil etmekle ilgili çalışmalar sürüyor ama özellikle tarihi liman bölgesinin olmasını hepimiz çok istiyoruz. Ben de gerek İzBB Başkanı gerek TARKEM Başkanı olarak bu sürecin bir parçasıyım. Büyükşehir belediyemizde Tarih ve Tanıtım Daire Başkanlığı kurduk. TARKEM bünyesinde de çalışmalar devam ediyor. 2022 yılında dosya teslim edilmiş ve o günden bugüne kadar galiba en önemli aşamalardan birisine geldik” diye konuştu.

“İzmirliler bu konuya önem veriyor”

İzmirlilerin bu konuya önem verdiğini söyleyen Tugay, “Burada sadece benim ve İzmirlinin bu konuya önem verdiğini söylemek isterim. Biz İzBB olarak İzmir’in bu konuyla ilgili olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. İzmir’le ilgili söylememiz gereken şey şu ki bizler İzmirliler olarak bu kentin mirasını sadece İzmir için değil bütün dünya için ortaya çıkarmalıyız. Bu süreç zor bir süreç. Belki de biraz gecikmiş bir iş ama neticede halen gün yüzüne çıkarılmayı, daha özel bir koruma altına alınmayı bekleyen önemli bir mirasımız var ve orada duruyor. Bunun için, bunun değerini bilen ve korumak için çalışan ve çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Arkadaşlarımızın gözlerinde o ‘ışıltıyı’ gördüm”

Çalışmaya katkı yapanlara teşekkür eden İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu,“2000 yılında başlayan bu serüven devam ediyor. Önemli olan siz belli değerlere sahip olabilirsiniz ama bu kültürel mirası değerlendirecek bir insan faktörüne de sahip olmanız gerekiyor. Özellikle ben Kemeraltı özelinde bu birlikteliğin burada sağlandığını düşünüyorum. Güzel bir çaba var ve herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Bütün arkadaşlarımızın gözlerinde o ‘ışıltıyı’ gördüğünde bu işin olacağını gördüm.

Biz şuna inanıyoruz ki herkes elindeki bütün gücü buraya sarf etmiş durumda.Arkadaşlarımız ekonomik anlamda sıkıntı yaşamalarına rağmen hiç kimse verilen görevden geri durmadı. Genelde üniversite ve kamu kurumlarını bir araya getirmekte sıkıntı yaşıyorduk ama sevinerek görüyorum ki alan başkanlığımızın üniversiteleri ziyaret etmesi, üniversitelerimizin bu çalışmaya inanması nedeniyle çevre illerimizdeki üniversitelerimiz de bu çalışmaya ilgi gösteriyor” diye konuştu.

“Bu buluşmanın süreci hızlandıracağına inanıyorum”

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu,buluşmanın sürece ivme katacağına inancının tam olduğunu ifade ederek, “Büyük bir çaba bu süreci bugünlere getirdi. Mesleğim gereği de UNESCO’nun Dünya Mirası Listesini takip eden ve Türkiye’den herhangi bir katılım olduğunda heyecanlanan biri olarak içinde bulunduğumuz Konak’ın çok değerli bir parçasının bu listeye girmesinin çok değerli olduğunu biliyorum. Bu hafta gerçekleştirilecek ziyaretlerle kentin bugüne getirdiği mirası sizlerin aktardığı şekilde evrensel değerlerinin bir kez daha ortaya koyacağına inanıyorum. Bu buluşmanın da bu sürecin hızını artıracağına inancım tam” dedi.

“Konak’ın mirası için çalışmalarımız devam edecek”

Çınarlı Mutlu, konuşmasının devamında, “Bu kültürel mirası korumak, geçmişten aldığımız bu mirası geleceğe kesintisiz iletmek bir görevdir. Konak Belediyesi olarak da bu mirasa sahip çıkacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Özellikle Kemeraltı ve çevresinde çalışarak, değerlerini gün yüzüne çıkararak, maruz kaldığı çeşitli işgallerden kurtararak, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olması için çalışıyoruz.Bu mirası korumak ve sürdürülebilir bir şekilde yaşatmak için toplumsal bilinci artırmak ve koruma politikaları uygulamak için müdürlük kurduk. Bu sorumluluk bilinciyle de hareket ederek gelecek nesillere Konak’ın zengin mirasını iletmek için çabamız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Muhabir: BATUHAN KAYA