Uğur Mumcu'nun 24 Ocak 1993'te bombalı saldırıda öldürülmesiyle ilgili firari sanık Oğuz Demir'in yargılandığı ve "Umut Davası" olarak bilinen davanın görülmesi bugün Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edecekti. Uğur Mumcu suikastı ve 21 faili meçhul cinayeti kapsayan Umut davası 14 Temmuz'a ertelendi.
Mumcu’nun kızı Özge Mumucu ise X hesabından şunları söyledi: “9 Şubat, 10.00, 5. Ağır Ceza, bombayı koyan Oğuz Demir nerede diye duruşma salonunda olacağız.”

Gazeteci Göksel Göksu ise X hesabından şu açıklamada bulundu: “Uğur Mumcu suikastı ile ilgili dava, kesinleşmiş mahkeme kararı olmasına karşın sürüyor. Çünkü aradan 33 yıl geçmesine rağmen arabaya bombayı yerleştirdiği öne sürülen Oğuz Demir hala firari. Bugün o dava görülecek, Özge Mumcu ve ailesi 33 yıldır sordukları soruyu bir kez daha yineleyecek: "Oğuz Demir nerede?””
DAVANIN GEÇMİŞİ
Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok ve Muammer Aksoy'un öldürülmesinin de arasında bulunduğu birçok olayı kapsayan "Umut Davası"na ilişkin ilk yargılama Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) görüldü.
DGM'lerin kapanmasının ardından yargılamaya Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
İlk derece mahkemenin kararının Yargıtay tarafından bozulmasından sonra tekrar görülen davada, 3 sanık "yasa dışı Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan, 5 sanık ise aynı örgüte üyelikten çeşitli sürelerde hapse mahkum edildi.
Bu kapsamda sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap, "silahlı suç örgütü kurma ve yönetme" eylemlerinden 12 yıl 6'şar ay hapisle cezalandırıldı.
Sanıklar Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın'a ise "silahlı suç örgütü üyesi olmak"tan 6 yıl 3'er ay hapis cezası verildi.
Davanın firari sanıklarından Oğuz Demir'in dosyası ayrılarak Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam ediyor.
Mumcu ailesi ve avukatları, Ağar'ın 1993 yılına kadar emniyette aktif görevlerde, 1993-1996 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, sonrasında da Adalet ve İçişleri Bakanlıkları görevlerinde bulunması nedeniyle söz konusu faili meçhul cinayetlere dair kritik bilgileri olduğuna inanıyor.




