Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Türkiye’nin zengin kuş çeşitliliğini korumak ve göçmen kuş türlerinin rotalarını güvence altına almak amacıyla yeni bir doğa koruma projesine başladı. “Kuş Göç Haritalarının Belirlenmesi Projesi” ile ülkemizin güncel kuş göç güzergâhları tespit edilerek bu rotaların sürdürülebilir biçimde korunması hedefleniyor.

Harita kuşları korumada yol gösterecek

Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle Asya, Avrupa ve Afrika arasında bir köprü görevi üstlenerek yüzlerce kuş türü için yaşamsal öneme sahip bir geçiş hattı oluşturuyor. Bu stratejik göç yollarının haritalanması, kuş popülasyonlarının korunması açısından kritik önem taşıyor. Proje hakkında açıklamalarda bulunan DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, "Proje kapsamında oluşturulacak güncel kuş göç yoğunluk haritası, doğa koruma politikalarının geliştirilmesinde ve kuş türlerine yönelik tehditlerin azaltılmasında yol gösterici bir kaynak olacak" diye konuştu.

Bilime dayalı adımlar atılacak

Çokçetin, 2025 yılı boyunca ilkbahar ve sonbahar göç dönemlerinde arazi çalışmalarının yürütüleceğini ve bu süreçte uzman personele gerekli teknik eğitimlerin sağlandığını ifade etti. Projede ayrıca geçmiş dönem gözlemleri, ulusal ve uluslararası veri tabanları ile STK verileri de değerlendirilecek.

Uzundere'de heyelan paniği: Kaya parçaları evi yıktı Uzundere'de heyelan paniği: Kaya parçaları evi yıktı

Kapsamlı veri tabanı ile gelecekteki biyolojik çeşitliliği koruma stratejilerine, tür eylem planlarına ve habitat yönetimi çalışmalarına güçlü bir zemin hazırladığını belirten Çokçetin, "Proje, aynı zamanda taraf olduğumuz uluslararası doğa koruma sözleşmeleri doğrultusunda hazırlanacak rehber dokümanlara katkı sağlayacak bir nitelik taşıyor" açıklamasında bulundu. DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, “Kuşların yaşam döngüsüne saygılı, sürdürülebilir doğa yönetimini destekleyen ve bilimsel temele dayanan adımlar atmaya devam edeceğiz” diyerek projenin önemine dikkat çekti.

Kaynak: İHA