ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü yaş gurubundaki işsiz sayısının 2020 yılı ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 391 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,7 puanlık azalış ile %12,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile %14,8 oldu. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı,  yapılan anketlerde vatandaşın TÜİK verilerine inanmadığını belirtti.  

4 MİLYON İNSAN BUHAR OLUP UÇTU MU?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’ in verilerini doğru bulmadıklarını aktaran Sarı, ülkede genç işsizlik verisinin yüzde 27.05 olduğunu, toplam işsizlik rakamının yüzde 18’lerde olduğunu aktardı. Sarı, geniş tanımlı işsizliğin 14 milyona çıktığını bunun da bir gerçek olduğunu belirtirken, TÜİK’in bu verileri gizlemesinin, rakamlarla oynamasının hiçbir gerçeği değiştirmediğini kaydetti. Başkan Sarı, halkın, işsizlerin, emeklilerin, yoksulların bu gerçeği işsiz kalarak, pazarda gıda enflasyonunda, marketlerde gördüğünü belirtti. İŞKUR’un pandemi öncesi açıkladığı verilerde 32 milyon çalışan olduğunu ifade eden Sarı, “Toplam çalışan kayıt içi sayısı 32 milyondan 28 milyona düşmüş. Bu aradaki 4 milyon insan buhar olup uçtu mu? Ocak ayı verilerinde 32 milyon kişi çalışıyor gözüküyor. Bu dört milyon insan işsiz kaldı demektir. İşsizlik var olan bir gerçek” dedi.

BİZİM DÜŞMANA İHTİYACIMIZ YOK TÜİK YETER

Sarı, 7 buçuk milyon olan geniş tanımlı işsizlikle birlikte turizm sektörünün de sekteye uğramasından dolayı yeni işsizlik oranlarına 7 buçuk milyonun daha katıldığını belirtiyor. Sarı, “Pandemiyle birlikte hizmet sektörünün kapalı olması, turizmimin tamamen kapalı olması, son pandemiyle birilikte yaklaşık bir buçuk esnafın kepenk indirmesi ve her esnafta ortalama iki kişinin çalıştığını düşündüğümüzde; üç milyonda bu esnafların yanından gelen işsizleri kattığımızda bu ülkedeki gerçek işsizlik rakamının ne olduğunu kaba taslak herkes hesaplayabiliyor. TÜİK elindeki verilerle bu hesaplamayı yapamıyor, halkı kandırıyorsa bizim düşmana ihtiyacımız yok. Zaman ülkedeki gerçek işsizlik verisi TÜİK verilerin gözlerini kapamasına rağmen çok açık ve nettir. TÜİK verilerini tamamen kaybetmiş, halkı iktidarın safsatalarıyla kandırmaya çalışan yıllar geldiğinde memur ve emeklilerin maaşlarını düşük göstermek için enflasyon sepetindeki yapmış oldukları oyunlarla halkı yoksullulaştıran bir kurum olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi