Gizem TABAN ŞEBER/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) İZSU Genel Müdürlüğü, İZDOĞA, İZBETON ve İZULAŞ şirketlerinde örgütlü Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı Belediye-İş Sendikası (Belediye-İş) 1, 2,3 ve 6 No’lu şube üyesi işçiler, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin tıkanması nedeniyle eylem yaptı. İzBB’nin işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile Belediye-İş arasında; 2024-2026 yıllarını kapsayan TİS görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadı. Bunun üzerine emekçiler, Belediye-İş binası önünde toplanıp İzBB Egemenlik Binası’na yürüdü. Burada eylem ve basın açıklaması yapan işçiler, ‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’, ‘Sadaka değil toplu sözleşme’ sloganları attı. Basın açıklamasını Belediye-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Savaş Atalay okurken Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak da İzBB Başkanı Tunç Soyer ve SODEM-SEN’e uzlaşı çağrısı yaptı.

Enflasyona dikkat çekti

Sekiz bin emekçiyi ilgilendiren TİS süreci ve talepleri içeren basın açıklamasını okuyan Belediye-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Savaş Atalay, enflasyona dikkat çekerek şunları söyledi: “TİS görüşmelerinde, belediye yönetiminin akla mantığa sığmayan teklifi, anlaşılmaz tavrı nedeniyle anlaşma sağlanamadı. Biz ekmeğimizin derdindeyiz. Şubat ayında açlık sınırı, yani bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 16 bin 257 TL iken, yoksulluk sınırı ise 52 bin 954 TL oldu. Gerçek enflasyon yüzde 120’de seyrederken, Büyükşehir işvereni biz emekçilere yüzde 19 ücret artışı teklif ediyor.  Böyle gülünç teklifi hangi akılla gündeme getiriyorsunuz? İçinizdeki sorunların faturasını neden işçiye kesiyorsunuz?”

Sefalet ücretini kabul etmeyiz

İnsanca yaşanacak bir ücret istediklerini vurgulayan Atalay, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“İzmir halkına en iyi hizmeti vermek için gecesini gündüzüne katan belediye emekçilerinin yaşadığı geçim sıkıntısını gidermek zor bir iş mi? TİS’in işçi lehine bitirilmesi ve emekten yana bir tavır sergilenmesi bu kadar mı zor? Yaşanan siyasi çekişmelerin, kavgaların parçası, tarafı sorumlusu biz emekçiler değiliz olmayacağız! Emekçinin 2 yıl alacağı ücretin belirleneceği toplu sözleşme sürecinde kimse bizden sessiz, tepkisiz kalmamızı beklemesin.  Siz seçim derdinde olabilirsiniz, ancak biz emekçiler geçim derdindeyiz. Bizler, şirketler arasında ücret ayrımının olmadığı, insanca bir yaşam için enflasyon karşısında ezilmediğimiz bir ücret talep ediyoruz. Biz belediyenin kasasını değil, bu hayat pahalılığında geçinecek bir ücret istiyoruz. Hiç kimse Belediye-İş’ten, üyelerimizi açlığa ve yoksulluğa mahkûm edecek bir sözleşmeye imza atmasını beklemesin. Sefalet ücretlerini kabul etmiyoruz.”

Soyer ve SODEM-SEN’e çağrı

İzBB Başkanı Tunç Soyer’e çağrı yapan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Kimsenin seçimi bizi ilgilendirmiyor, bizim tek hedefimiz geçim… SODEM-SEN’e sesleniyorum; o yaptığın teklifi derhal geri çek! İşçinin ayarıyla oynamayın! İzBB Başkanı Sayın Tunç Soyer’e sesleniyorum; emek dostusun biliyorum, uzun yıllardır beraber çalışıyoruz. Madem vedalaşacağız, bu TİS’i bitirip öyle vedalaşalım. Değerli başkanın emekçinin sesini duyacağına yürekten inanıyorum. Tatlılıkla vedalaşalım” ifadelerini kullandı

Editör: Duygu Kaya