Ördek sendromu son günlerde sıkça karşımıza çıkan bir kavram oldu. Peki ördek sendromu tam olarak nedir? İnsanlar sosyal medyada neden kendini mutlu gibi gösterme çabasındadır.

Gölde gördüğümüz ördekler, sanki hiçbir çaba harcamadan kolayca ilerliyor ve su üzerinde süzülüyor gibi görünür. Oysa suyun altında  ciddi bir efor sarf etmektedirler. Sosyal medyada gördüğümüz başarılı, mutlu ve pırıltılı yaşamların ve kişilerin ardında da buna benzer bir yanılmasa vardır. Bu alanda araştırma yapan kişiler bu duruma Ördek Sendromu adını vermişlerdir.

Ördek sendromu, özellikle sosyal medyada mükemmel bir yaşam yanılsaması yaratmaya çalıştığınızda ancak böyle göstermek ve yaşamınızdaki her iyi şeyi bir arada tutmak için yüzeyin altında çok çalıştığınızda ortaya çıkan bir sendrom.

Terim, su yüzeyinin altında hırslı bir şekilde kürek çeken ancak zahmetsizce yüzer görünen ördeklerin görüntüsünden ortaya çıktı.

Ördek sendromunuz varsa, hayatınızın mükemmel olmadığını öğrenirlerse başkalarının ne düşüneceğinden korkabilirsiniz. Kimsenin yaşadıklarınızı anlayamayacağını veya bunlarla ilişki kuramayacağını hissedebilirsiniz ama yalnız değilsin...

Ördek sendromu yaşayan kişiyi en çok etkileyen detay psikologlara göre 'başkalarıdır'. Bu kişiler, başkalarının kendilerinden hep daha iyi olduğunu düşünüyor. Bu durumdan muzdarip olanlar psikologların gözlemlerine göre, eleştirilme korkusuna da sahiptir. Çalıştıkları ortamlarda ötekiler tarafından sürekli bir performans sınavına tabi tutulduklarını düşünürler. Hayatın yükü hep omuzlarındaymış ve bu nedenle devamlı zorlanıyorlarmış gibi hissedebilirler.

Editör: Özlem Çimen Durmaz