İlaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan euro kuru, 21.6721 TL'den 25.3346 TL'ye çıkarıldı. Artış oranı yaklaşık yüzde 17 olurken karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kur güncellemesiyle birlikte ilaç fiyat baremleri yeniden belirlendi. Fiyat koruması altında yer alan ürünler için barem 87,34 TL’ye, diğer ilaçlar için ise 45,64 TL’ye yükseltildi.
EN PAHALI İLACI AÇIKLADI
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, yapılan güncellemenin sektördeki sorunlara çözüm olmadığını söyleyerek 'sistemin' de iflas ettiğini savundu.
Saydan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Biz eczacılar için ilaçların hem bulunabilir hem de ulaşılabilir olması kritiktir. Zira bulunamayan ilaç, en pahalı ilaçtır. Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına imkân sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı iyileştirmeyeceğini sadece bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz.
"UCUZ DEMEK ERİŞİLEBİLİR DEMEK DEĞİL"
Son yıllarda ilaç sektöründe yaşanan sorunlar daha da gözle görülür hale gelmiştir. Bu durumun kökeni, Euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye devam etmesidir. Uygulamanın ilk başladığı dönemde, ilaç için belirlenen Euro kuru, reel Euro kuru ile yakın bir seviyede ilerliyordu. Ancak bugün itibariyle, ilaç Euro kuru 25,33 lira olarak belirlenirken, reel Euro kuru 50 lira seviyelerine çıkmıştır.
"SİSTEM İFLAS ETTİ"
İlacın ucuz olmasının erişilebilir olması anlamına gelmediğini ülkemizdeki yenilikçi ilaçlara erişim oranından da rahatlıkla izleyebiliyoruz. Hali hazırda ülkemizdeki ruhsatlı ilaçlara erişimde bile sıkıntı yaşarken yenilikçi tedavilere ve yeni ilaçlara erişim oranımız ne yazık ki çok daha vahimdir.
2018 yılında yüzde 20’lerde olan bu oranın dramatik düşüşü aslında sistemin çoktan iflas ettiğini de ortaya koymaktadır.
Dolayısıyla bu sistemin günümüz ekonomik koşullarında yetersiz kaldığı ve bulunamayan ilaç sorununa çözüm olmaktan ziyade sorunu büyüterek vatandaşlarımızın ilaca ulaşmasını engellediği açıktır. Artık yeni bir çözüm yolu- yeni bir yöntem bulmak zorundayız. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak sağlık otoritemizin anlık çözümlere yönelmek yerine kalıcı çözümler bulması gerektiğine inanıyoruz.




