Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yılın ilk altı ayına ve haziran dönemine ait kurulan/kapanan şirket istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Verilere göre, yılın ilk yarısında toplam 13 bin 484 şirket faaliyetlerine son vererek kepenk indirdi. Cumhuriyet'in haberine göre, Haziran ayında kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre yüzde 26,1'lik artışla (9 bin 639 şirket) toparlanma görülse de, kapanan şirket sayısının aylık yüzde 58,9 oranında sıçrayarak 3 bin 293'e ulaşması piyasalardaki kırılganlığı ve dalgalanmayı açıkça ortaya koydu.

İLK 6 AYDA 57 BİNİ AŞKIN ŞİRKET KURULDU

Ocak-haziran döneminde kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 artarak 57 bin 62'ye ulaştı.

Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise yüzde 1,4 azalarak 13 bin 484 olarak kaydedildi.

ŞİRKET SERMAYELERİNDE GÜÇLÜ ARTIŞ

Haziran ayında kurulan şirketlerin toplam sermayesi, mayıs ayına göre yüzde 126,3 arttı.

Kurulan şirket ve kooperatiflerin 3 bin 272'si toptan ve perakende ticaret, 1.372'si inşaat, 1.244'ü ise imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere kuruldu.

Türkiye'nin kısa vadeli dış borcu 172 milyar doları aştı
Türkiye'nin kısa vadeli dış borcu 172 milyar doları aştı
İçeriği Görüntüle

Gerçek kişi ticari işletmelerinde ise en fazla kuruluş 714 işletmeyle inşaat sektöründe gerçekleşti. Bunu 445 işletmeyle toptan ve perakende ticaret, 122 işletmeyle imalat sektörü izledi.

EN FAZLA KAPANIŞ TOPTAN VE PERAKENDE TİCARETTE

Haziran ayında kapanan şirket ve kooperatiflerin 1.263'ü toptan ve perakende ticaret, 400'ü imalat, 317'si ise inşaat sektöründe faaliyet gösteriyordu.

Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinde ise ilk sırayı 453 işletmeyle toptan ve perakende ticaret aldı. İnşaat sektöründe 210, imalat sektöründe ise 133 işletme faaliyetlerine son verdi.

Haziran ayında ayrıca 204 kooperatif kuruldu. Bunların 174'ünü konut yapı, 14'ünü işletme, 6'sını ise tarımsal kalkınma kooperatifleri oluşturdu.

YABANCI ORTAKLI ŞİRKETLERDE SURİYE İLK SIRADA

Haziran ayında kurulan 894 yabancı ortak sermayeli şirketin 419'u Suriye, 54'ü ise İran ortaklı olarak faaliyete başladı.

Bu şirketlerin 79'u anonim, 815'i ise limited şirket statüsünde kuruldu. Toplam sermayelerinin yüzde 77,5'ini yabancı ortakların sermaye payı oluşturdu.

Haziran ayında kurulan şirketlerin faaliyet alanlarına bakıldığında ise 979'unun uzmanlaşmamış toptan ticaret, 442'sinin ikamet amaçlı olan ve olmayan bina inşaatı, 264'ünün ise uzmanlaşmamış perakende ticaret için aracılık hizmetleri alanında faaliyet göstermek üzere kurulduğu görüldü.

Kaynak: HABER MERKEZİ