TRT'de yayına alınmadığı için TRT'yi protesto eden Sinan Oğan, Cumhur İttifakı'na destek açıklaması yapması ile birlikte TRT ekranlarına çıkmaya hak kazandı. Daha önce sığınmacıları ülkelerine göndereceğiz diyerek oy isteyen Oğan, şimdi ise "Sığınmacıları mancınıkla karşıya mı atacaksınız?" ifadelerinin kullandı.

Canlı yayında "Tezkereye hayır diyerek sığınmacıları geri gönderebilmek mümkün mü?" şeklinde soruyu cevaplayan Oğan ilginç ifadeler kullandı.

Oğan açıklamasında; "Zaten temel çelişki de orda. Tezkereye hayır dediğiniz anda askerimizi çekmek zorundayız. Askerimizin olmadığı bir alanda siz sığınmacıları nasıl göndereceksiniz? Şey mi yapacaksınız, sınıra götüreceksiniz, mancınıkla karşıya mı atacaksınız?"

Sinan Oğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar:

Erdoğan'la pazarlık yapmadık

Yaptığımız açıklamada da ifade ettik, asla bir pazarlık söz konusu olmadı. İnsanlar o kadar değişik senaryolar yazıyorlar ki hayal güçlerine şaşırıyorum.
Bir pazarlık görüşmesi değildi. Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunların def edilmesi konuşuldu. Türk devletleri konuşuldu, Türk Devletleri Teşkilatı konuşuldu. Sığınmacıların bir plan çerçevesinde geri dönüşü konuşuldu.

Elbette ki hassasiyetimiz bunlardır. Bütün konuşulanlar Türkiye'nin daha güçlü olması için neler yapılabilir, nasıl katkımız olabilir bunlar konuşuldu.

Afet Bakanlığı konuşuldu

Hem bizim tarafımızdan cumhurbaşkanına destek açıklamasında bu konuştuğumuz konular ifade edildi. Sayın Cumhurbaşkanımız da canlı yayınlarında konuştu. Afet bakanlığı konuşuldu, Bu konuya cumhurbaşkanımız sıcak baktı. Bizim süreç boyunca ifade ettiğimiz bütün başlıklar konuşuldu.

Sayın cumhurbaşkanımız tek bir tanesine bile karşı çıkmadı. Hatta bu konular sizin kırmızı çizginiz olduğu kadar bizim de kırmızı çizgimiz dedi. Anayasa'nın ilk 4 maddesi, 66. Madde hepsi konuşuldu.

Ali Babacan'ın partisinden 66. Maddeye dönük çalışma vardı. Biz kimsenin 66. Maddeye dokunamayacağını kesinleştirmiş olduk.

Suriyeli sığınmacıların dönüşü

Orada bir PKKistan kurma hayali var. Hatta bizim Hatay'ı da tehdit ediyor. Türkiye'nin askeri operasyonları bu planı yerle bir etmiştir. Sığınmacıların dönüşüyle de bu proje sonsuza dek çöpe atılacaktır.

Türkiye bir taraftan operasyon yapıyor. Diğer taraftan da sürdürdüğü imar çalışmalarıyla da onların güvenle dönmelerini sağlıyor.

Türkiye'nin bu konudaki politikaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu dönüşler eminim ki daha da artacak. Sayın Kılıçdaroğlu sığınmacı mevzusunda yeni yeni 1 hafta içerisinde konuşmaya başladı. Öbür tarafta o ciddiyeti göremedim.
Tezkereye karşı çıkmakla sığınmacıları göndermek aynı anda olmaz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz