BATUHAN KAYA/ İZ GAZETE- Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi çalışanlarından kesilen ek vergilerden vazgeçilmesi, kesintilerin yıl içinde sabit kalması ve vergi kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması talebiyle İzmir’deki 4 Aile Sağlığı Merkezi’nde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirerek her hafta çarşamba günü yapılması planlanan süresiz eylem başlattı.

Konak 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde gerçekleştirilen açıklamayı okuyan SES İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Erkan Batmaz , “ASM çalışanlarından yılın ikinci yarısından itibaren yaklaşık yüzde 35 oranında vergi kesintisi yapılmaktadır. Adaletsiz ve eşitsiz oranda yapılan vergi kesintileri ASM çalışanlarının satın alma gücünü daha da düşürmekte, çalışanlar arasında haksız ve ölçüsüz bir durum yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.

Vergide adalet çağrısı 

Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarından alınan vergilerin ve vergi oranlarının düzenlenmesi çağrısında bulunan Batmaz, “Kamusal sağlık hizmetlerinin işletme mantığı içerisinde verilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu sisteme eleştirilerimiz bakidir. Taleplerimiz gerçekleşinceye ve özlemini duyduğumuz sistem inşa edilinceye kadar ASM’lerde mevcut sistem içerisinde de çalışan emekçilerin temel sorunları çözülmelidir. Bu taleplerden de biri de uygulanan vergi adaletsizliğidir. Yıllardır birçok açıklama, eylem-etkinlik, miting ve iş bırakma gibi mücadele yöntemleri ile dile getirdiğimiz taleplerimiz yanında dönemsel olarak “vergide adalet” başlığında düzenlemeler yapılıncaya kadar kesintisiz mücadele yürüteceğiz” dedi.

Çalışanların yükü dayanılamaz hale gelmiştir

Ağır vergi yüklerinden ötürü çalışanların yükünün dayanılamaz hale geldiğini ifade eden Batmaz, “Vergi adaletinin temel amacı, vergi yükünün yurttaşlar arasında geliri ve insanca yaşam giderleri temel alınarak hak kaybı yaratmadan adaletli ve eşit olarak dağıtılmasıdır. Ancak ekonomik krizle birlikte ücretli çalışanların üzerindeki vergi yükü ve temel ihtiyaçlar üzerinden alınan dolaylı vergilerin oranı giderek daha fazla artırılmış, çalışanların üzerine eklenen yük dayanılmaz hale gelmiştir. Vergi dilim sınırları yıllar içinde enflasyonun çok daha altında bir oranda artırılarak daha ilk aydan itibaren yapılan zamlar vergi dilimi içinde kaybolmakta, hükümet kaşıkla verdiğini kepçe ile alma politikalarına devam etmektedir” diye konuştu.

Çoban ateşini burada yakıyoruz

Amaçlarının yüzde 15 sabit vergi ve vergide adalet olduğunu kaydederek istediklerini alana kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade eden Batmaz şunları söyledi:

“Milyarlarca liralık ihale yapanlardan, kuyumculardan, fabrika sahibi olanlardan alınmayan vergiler bizden bordro üzerinden alınıyor. ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi uygulamasından vazgeçilene dek, kesintilerin yıl içinde sabit kalması ve vergi kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması talebiyle, 21 Şubat 2024 tarihinden itibaren tüm ASM’lerde her çarşamba günü süresiz eylemleri başlatıyoruz. Tüm ücretli çalışanlar yüksek vergi kesintilerinden muzdariptir. Bugün başlattığımız bu eylemler ile ülkenin birçok ASM’si önünde çoban ateşleri yakıyoruz. Bu çoban ateşlerinin sağlık ve sosyal hizmet iş kolu başta olmak üzere vergi adaletsizliğinden yakınan tüm kesimlerce görüneceğine inanıyor ve birleşik bir talebe dönüşeceğini umut ediyoruz. Birleşerek mücadele edersek adaletsiz vergi sistemini değiştirebiliriz.”

Editör: Duygu Kaya