Bülent Kepenek ile Emek Dünyası programının konuğu olan DİSK’e bağlı Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, geri çekilen kıdem tazminatı yasasıyla ilgili, “Bundan önceki iktidarlar gibi 18 yıllık AKP iktidarı da bir yandan pandemiyle mücadele eden bir yandan deprem felaketiyle mücadele eden işçilere karşı bir tavır içerisinde. Çünkü kasa boş. İşsizlik fonunu alıp işverenlere verdi. 1-1 buçuk milyona yakın işçinin yararlanması gereken işsizlik fonundan 200 bin kişi yararlanıyor. Bunu da aynı şekilde kıdem tazminatımızı fona devrederek, buradaki işçinin iş güvencesini ortadan kaldırarak yine işverene peşkeş çekmek istedi. Buna bugün de müsaade etmedik, yarın da etmeyeceğiz” dedi.

Disk olarak TBMM’de yaptıkları eylemden bahseden Yıldız, “DİSK yönetimi TBMM önünde açıklama yapmak istedi ve polisin sert tutumuyla karşılaştı. DİSK’e bağlı bütün sendikalar işyerlerinde ortak metnimizi okuyarak işçilerimizi bilinçlendirmeye çalıştık. İktidar kıdem tazminatına karşı yaş sınırı getirerek işçi sınıfını bölmeye çalıştı. Eğer bunu başarabilseydi belki 2020 yılı çıkmadan tamamını ortadan kaldırmaya çalışacaktı. Biz de asıl saldırının tümüne yönelik olduğunu anlattık. Eylemler, yürüyüşler yaptık. Diğer konfederasyonlar kıdem tazminatı kırmızıçizgimizdir diyor ama daha göremedik. Burada asıl olan tabanın birleşmesidir” diye konuştu.

‘FEDAKÂRLIKLAR DİKKATE ALINMALIDIR’

Toplu sözleşmelerle ilgili 2 yıldır veri topladıklarını kaydeden Yıldız, “Toplu sözleşmenin süreçleri var. 5 ay içerisinde bitirmek zorundasın. Yoksa greve gideceksin. Bizim 2 pratiğimiz var. Tabandan önerileri alırız. Önerileri temsilci arkadaşlarımızla tartışıp harmanlayıp bir taslak oluştururuz. Sonrada tüm birimlerin talebi olarak açıklarız. Şu konuda rahat olsunlar; taslağın hepsini işverene sunup anlaşsak bile en son işçiye tekrar sorarız. 2 No’lu şube olarak 11 bin üyemiz var. Toplu sözleşmeyi imzalayıp kitapçıkları alana dağıttıktan sonra işçilerden gelen soruları ve talepleri not alırız. Bir sonraki toplu sözleşme için hazırlık yaparız. Elimizde 2 yıldır veriler var. Bu bugünün meselesi değil. Özellikle pandemide yaşadığımız sıkıntılar var. Belediyede çalışan arkadaşlarımız önemi de ortaya çıktı. Herkes taşerondaki işçisini geri çekerken belediyede tüm birimlerde çalışan arkadaşların ne önemli iş yaptığını bu süreçte gördük. Bu fedakârlıklar toplu iş sözleşmesi sürecinde dikkate alınmalıdır” şeklinde konuştu.

‘KESİNTİ SARAYA GİDİYOR’

Vergi dilimlerinin en çok asgari ücretle geçinenleri etkilediğini ifade eden Yıldız, “Asgari ücrete biraz değinmek lazım. Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesi asgari ücrettir. Aralık ayında başlayacak olan Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesine hep birlikte destek vermemiz gerekiyor. Nasıl kıdem tazminatıyla ilgili alanda olduysak aynı şekilde asgari ücretle ilgili de sokakta tepkimizi koyacağız. Vergi dilimiyle ilgili de yüzde 15 ile yüzde 27’nin arasında 480 lira net kesinti oluyor. Birçok arkadaşımız kesintinin farkında değil. İşverenin kestiğini sanıyorlar. Ancak bu kesinti saraya gidiyor. Biz de asgari ücretin vergiden muaf olmasını istiyoruz” dedi.

Polisin 2 No’lu şubeye karşı tavrını da değerlendiren Yıldız, “Diğer şubelerimiz gibi sendika önünde kortej oluşturduk. Ancak polis bizim önümüze gelip engel olmaya çalıştı. Bizim bir kastımız, polisle ilgili bir sıkıntımız da yok. Biz alanlarda onların da hakkını savunuyoruz. Biz şube olarak onların belirlediği alanlarda değil de kendi belirlediğimiz alanlarda toplanıp açıklama yapmak istediğimiz için olabilir” dedi.

‘YİNE TALEP EDECEĞİZ’

Banka promosyonu sürprizi için çalışmalara devam edeceklerini söyleyen Yıldız, “Sürprizi yapacak olan Tunç Başkandı. Son imzaladığımız toplu sözleşmede Tunç başkan banka promosyonlarının ödeneceğini söyledi. Bizim yasal olarak bunun önünde engelimiz var ama sizin yok dedik. Birçok görüşme yaptık. Daha önceki toplu sözleşmelerde de talep etmiştik. Bu toplu sözleşmede de talep edeceğiz. Umarım bu dönem birlikte başarırız” diye konuştu.

‘ADLİ SİCİL KAYITLARI TERTEMİZ’

Güvenlik soruşturması nedeniyle iş akdine son verilen 16 işçinin durumları hakkında bilgi veren Yıldız, “Belediyenin önünde açıklama yaptık. Biz de merak ediyoruz. Arkadaşlarımızın neyle suçlandığını bilmiyoruz. Bazı şeyler söylendi. 16 arkadaşımızın adli sicil kaydı tertemiz. Eğer resmi belgeler gerçek değilse adliyeleri kapatsınlar bu belgeleri de vermesinler. Eğer AKP’yi desteklemiyorsan doğuda teröristsin, batıda FETÖ’cüsün. Kendileri de söyledi; ya tarafsın ya bertaraf diye. Biz taraf değiliz. Hele onlardan taraf hiç değiliz. Büyükşehir Belediyesi de bu konuda çıkıp konuşsun” dedi.

‘450 BİN LİRALIK BİR BAĞIŞ TOPLADIK’

Son olarak İZENERJİ’nin deprem sonrası yaptığı kampanyaya değinen Yıldız, “Tunç Başkanımızın sürecin başından beri orada. Biz de çalışan arkadaşlarımızla birlikte yaraları sarmaya çalışıyoruz. İZENERJİ olarak pandemi sürecinde zor durumda olan insanların evine bin 500 koli erzak gönderdik. Deprem için de 450 bin liralık bir bağış topladık. Her üyemizin maaşından 50 liralık bir kesinti yapıldı. Bir Kira Bir Yuva kampanyasına destek olarak sunduk. Genel Merkezimiz de bu konuda katkı sunacaklarını söyledi” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi