AYŞE SOYKIRAY / İZ GAZETE - TRT’nin fiilen şirkete dönüştürülüp, Kamu Hizmeti Yayıncılığından tamamen uzaklaşması ve bu kurumda yaşanan saldırılara yönelik, HABER-SEN başta olmak üzere, Dünya Küresel Sendikalar Birliği (UNİ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ile birlikte bugün İzmir TRT Bölge Müdürlüğü önünde ortak bir basın açıklaması yapıldı.

Basın toplantısına katılan ve desteklerini veren kurumlar arasında; Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK),Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB),Dünya Küresel Sendikalar Birliği (UNI) , Avrupa Gazeteciler Feredasyonu (EFJ), Uluslar Arası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği , Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK / BASIN-İŞ, Parlamento Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası gibi kuruluşlar yer aldı.

'TRT’YE SAHİP ÇIKIYORUZ'

TRT’nin kamu hizmeti yararına yayın yapması gerektiğini vurgulamak ve seslerini duyurmak adına bugün Brüksel, Ankara, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul olmak üzere bu beş şehirde toplanan basın meslek ve emek örgütleri eş zamanlı olarak bir basın açıklaması düzenledi. TRT önünde gerçekleşen basın açıklamasında konuşan HABER-SEN 6 Nolu Şube Başkanı Necmi Kupa, TRT’ye sahip çıktıklarını ve bunun yanında 703 sayılı KHK ile TRT’de emekliliğe teşvik ile ‘istihdam fazlası personelin’ diğer kamu kuruluşlarına gönderilmesine karşı olduklarını dile getirdi. Ardından Necmi Kupa, toplantıya katılan kuruluşlara teşekkürlerini sunarak, hazırladıkları basın metnini okuması için sözü Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardar’a devretti.

'TRT’NİN TEK SORUMLULUĞU HALKTIR'

Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardar “ Burada TRT ‘de yaşananlarla ilgili olarak KESK İzmir Şubeleri Platformu olarak, HABER-SEN’e desteğimizi ifade etmek için bulunuyoruz. TRT’de tek ses tek renk değil kamu hizmeti yayıncılığı istiyoruz. Anayasada ve yasasında özerk, tarafsız, bir kamu hizmeti yayıncısı olarak tanımlanan TRT, son yapılan yasa değişikliği ile tek adamın kontrolüne girdi. Özellikle seçim döneminde çok daha açık bir biçimde görüldüğü üzere tarafsızlığını yitiren, fiilen iktidarın yayın organına dönüştürülen TRT, 703 sayılı kanun hükmünde kararname ve sonrasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile hukuken de kamu hizmeti anlayışıyla hizmet sunması gereken bir yayın kurumu olmaktan çıkarıldı. TRT kapatılmıyor, küçültülmüyor ve özelleştirilmiyor ama ‘istihdam fazlası personel’ yaftasıyla deneyimli, bilgili, birikimli TRT emekçilerine ‘ya emekli ol ya da diğer kamu kuruluşlarına git’ denilerek baskı kuruluyor. Aynı zamanda gelirlerin yüzde 80’inden fazlası halktan toplanan TRT, öncelikle halkındır ve kamu hizmeti yayıncılığı yapmak, halka hizmet etmek zorundadır. Tek sorumluluğu halka karşıdır.” şeklinde basın metnini açıkladı.

Açıklamaya katılan basın meslek örgütleri ve sendikalar tarafından “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz?", "TRT halkındır halkın kalacak", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Kapı kulu değil emekçiyiz” sloganları atıldı. Son olarak, HABER-Sen eşliğinde, basın meslek örgütleri ve sendikaları düzenlenen basın açıklamasında, TRT adına taleplerini sıraladı:

- Anayasa ve yasasında belirtildiği üzere özerk ve tarafsız bir kurum olmasını, kamu hizmeti anlayışı ile yayın yapılmasını,

- Kasasına giren her kuruşun nereye, nasıl harcanacağının hesabının verilmesini,

- İFP (İstihdam Fazlası Personel) var denilmesine rağmen, lağvedilen bakanlıklardan ve diğer kurumlardan TRT’ye geçişlerin nedenlerinin açıklanması,

- Çalışanların zorla emekli edilmesi, İFP İFP (İstihdam Fazlası Personel) adı altında başka kurumlara gönderilmesi, Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel gibi yeni istihdam şekilleriyle güvencesiz bırakılması uygulamarına son verilmesi, çağrısı yapıyoruz.

Editör: Haber Merkezi