PETKİM’de tıkanan Toplu İş Sözleşmesi sürecinde pazartesi günü için fabrika önüne çağrıda bulunan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi ile PETKİM yönetimi arasında gerginlik yaşandı.

Bugünden itibaren süresiz eyleme başlama kararı alan Petrol-İş Sendikası’na üye PETKİM işçileri sabah araçları ile işyerine geldi. İşçiler her zamanki gibi kartlarını güvenliğe gösterip araçları ile içeriye girmek istedi. İşveren ise, giriş kapısında kart basma zorunluluğu dayattı. Bunun üzerine sendika fabrikaya gelen hiçbir aracı içeri almama kararı aldı. İşçiler kapıları tutarak gelen araçları geri çevirdi. 

PETKİM’in önü araçlarla doldu. İlçe Emniyet Müdürü gelerek sendikacılarla yaptığı görüşmede, araçların güvenliği bozduğunu söyleyerek çekilmesini istedi. Sendikacılar ise, sorunu işverenin çıkardığını, bu kadar aracı koyabilecekleri bir yer olmadığını belirttiler. İşçiler patronun tavrını alkış, slogan ve düdüklerle protesto etti. 

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, tıkanan TİS süreci nedeniyle eylemlere başladıklarını, bugüne kadar tanık olmadıkları bir uygulama ile karşılaştıklarını belirtti. Oktay, “Dün de buradaydık, bugün de buradayız, yarın da burada olacağız. Onlar kendi geleceklerine baksınlar. Kimse kraldan çok kralcı olmaya çalışmasın” dedi. 

‘BİZİ MOTİVE ETTİLER’

Oktay, gergin olduklarını ancak yapılan uygulamanın kendilerini daha da gerdiğini dile getirerek, “Bizi çok iyi motive ettiler. Hafta sonu yaptığım açıklamalarda da söyledim artık bu saatten sonra bu şirkette yaşanacaklardan biz sorumlu değiliz. Bizler toplu sözleşme döneminde insan onuruna yaraşır bir ücret, insanca çalışma ortamı ve iş barışı için buradayız. Ama bizlere bunu çok gördükleri için buradayız” dedi.

Genel ücret zammının arttırılmasını ve 2’li, 3’lü skala sisteminin kaldırılmasını istediklerini vurgulayan Oktay, “Verdikleri teklif, genel ücret zammı için enflasyon oranı, skala için ise 2+2 artışları birinci yıl 3 olsun, ikinci yıl 2 olsun. Bu yaptıkları teklif bile bizim burada olmamıza yeterlidir. Bu teklifi asla kabul etmiyoruz” dedi.

Gerekirse bayramı, aileleri ile birlikte PETKİM’de geçireceklerini ifade eden Oktay, “Sözleşme ne kadar uzun sürerse sürsün bayramda bile ailelerimizle, çocuklarımızla burada oluruz. Bizim taleplerimize cevap verebilecek bir noktaya gelmedikleri sürece biz bu toplu sözleşmeye imza atmıyoruz” dedi. 

PETKİM PATRONU TİS’İ İHLAL ETTİ

Star’dan devir olan işçi arkadaşlarına verdikleri ücret miktarının TİS’inihlali olduğunu belirten Oktay şöyle konuştu: “Bize yasalardan, haktan hukuktan bahsediyorlar. Hafta sonu gönderdikleri mail ile aba altından sopa gösteriyorlar. Bizim anayasamız toplu sözleşmemizdir. TİS 41. maddesinin e bendinde der ki‘işe yeni alınan personelin ücretini işveren belirler. Ancak aynı nitelikteki kıdemli işçinin ücretini geçemez”. Bu anlaşmanın altına siz de imza attınız biz de imza attık. Bu doğrultuda hepimize kolay gelsin. Bu sözleşme sonuçlanana kadar hepimiz buradayız. Bize üç dört gün eylem yapıp bayramda dağılırlar diye bakıyor olabilirler. Biz ailelerimize de söyledik. Bayramı da burada geçirmeye karar verdik. Kararlıyız dünkü mailde ‘diyalog ortamını koparmamak lazım’ demişler. TİS’te vermiş oldukları teklifle bu toplu sözleşmeyi kendileri tıkıyorlar. Eğer iş barışı istiyorlarsa bizim taleplerimize karşılık vermeye niyetlilerse o masaya oturacağız. Ayrıca ambarları boşalttılar. Yani bizim ürettiğimiz malı bizden kaçırıyorlar. İstedikleri kadar bizden kaçırsınlar. Şu an depolarda bulunan malın ne kadarının satıldığını takip ediyoruz. Bizim ürettiğimiz malı bizden kaçırarak bir yere varamazlar. Bunlar basit hesaplardır” 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi