Eda Aktaş - Üç yıldır İzmir Narlıdere PTT Şubesi'nde müdür olarak çalışan D.A.Ö’nün iki kadın çalışana sözlü tacizde bulunduğu iddia edildi. Tacize maruz kalan kadın çalışanlardan birisi Haber Sen üyesi iken diğeri ise taşeron işçi.

D.A.Ö’nün çalışanlarına mobbing ve taciz uyguladığı iddiaları ile hakkında müfettiş raporu hazırlandı. Hazırlanan rapor sonrası Ö’nün eylül ayı itibariyle Narlıdere PTT Merkezinden Aliağa Merkezine tayini çıkmasına rağmen Ö. hâlâ Narlıdere merkez müdürlüğü görevine devam ederken, taciz iddiasını gündeme getiren iki kadın çalışanın ise görev yerleri istekleri dışında hiçbir gerekçe gösterilmeden değiştirildi. Atama kararına itiraz eden ve tayini çıktığı yeni görev yerine başlamayan Ö, yazdığı dilekçe ile Aliağa Merkezi yerine kendi istediği bir yere tayininin çıkmasını istedi.

Konuyla ilgili konuşan Haber-Sen İzmir Şube Başkanı Ali Yılbaşı, Ağustos ayında kuruma yazı yazdıklarını ama hiçbir resmi açıklamanın yapılmadığını söyledi. Müdürün Aliağa’ya tayininin çıkmasına rağmen işleme konmamasını eleştiren Yılbaşı, “Tayin edilmesi bir ceza sayılmaz. Bugüne kadar somut bir adım atılmadı. Burada kurum yöneticilerinin, böylesi ciddi suçlamalara maruz kalan birisine müfettiş raporuna göre işlem yapması gerekirken bekletmesi tacizci anlayışını, hukuk dışı, kural dışı uygulamaları desteklediklerini düşündürtüyor” dedi.

‘ÜYELERİMİZE YÖNELİK MOBBİNG VAR’

Şube müdürünün daha önce de üyelerine yönelik taciz ve mobbing uyguladığını anlatan Yılbaşı, “Mobbing iddiasını gündeme getiren hamile bir kadın üyemiz hamileliği sırasında evine çok uzak ve iş yoğunluğunun çok fazla olduğu bir şubeye tek başına ve kasıtlı olarak gönderildiği için bebeğini düşürdü. Daha öncesinden riskli bir hamilelik geçirdiğini, ağır ve yoğun şubelerde çalışmaması  gerektiğini merkez müdürüne bildirmemize rağmen üyemizi buna zorlamıştır. Bir üyemizin sicil notunu sendikal çalışmaları nedeniyle A’dan B’ye düşürmüştür. Biz de dava açtık ve davayı kazandık. Bir sonraki sicil döneminde müdür hiçbir yazılı belge ve bilgiye dayanmadan, mahkeme kararına rağmen üyemizin sicil notunu A’dan C’ye düşürdü. KESK üyelerine farklı uygulamalar yapması, sicil puanlarının düşürülmesi, asli görev yeri dışına tayin edilmesi, kadın üyelerimize sözlü tacizde bulunduğu iddiaları ve mobbing iddiaları var. Müfettiş raporu ile şikayetler incelendiğinde müdürün tayini çıkmasına rağmen uygulamaya konmaması bizde rahatsızlık yaratı” dedi.

‘MÜDÜR AÇIĞA ALINMALIDIR’

Kurum yöneticilerinin böylesi somut iddialar karşısında Ö’yü açığa alması gerektiğini ifade eden Yılbaşı sözlerine şöyle devam etti: “Hepimiz de biliyoruz ki bu ülkede sahte imza, sahte dilekçe, yalancı tanık beyanı ile kişiler açığa alınıp görevinden uzaklaştırılıyor. Soruşturmanın selameti açısından diyorlar. Ortada somut isimler, somut iddialar, hatta müfettiş raporları var. Ciddi belgelere rağmen müdürün görevden alınmaması, yeni görev yerine başlatılmamasının sistematik bir düşüncenin sonucu olduğunu düşünüyoruz. Bu durumdan PTT yetkililerinin de haberi vardır. Gereğini yapmadıkları için müdür kadar bu olayda yöneticilerin de sorumlulukları vardır. Biz müdürün açığa alınmasını, isteği dışında görev yerleri değiştirilen üyelerimizin eski görev yerlerine iade edilmesini bekliyoruz." PTT yetkililerinin bu konuda gerekli işlemi yapmadıkları takdirde Ulaştırma Bakanlığı ile Başbakanlık nezdinde girişimlerde bulunacaklarını açıklayan Yılbaşı, yeni bir müfettiş talebinde bulunacaklarını ve sorumlular hakkında ise cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Evrensel

Editör: Haber Merkezi