Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Ekonomik programla ilgili bir çalışma olacak. İşçi sınıfını ilgilendiren çok tehlikeli bir boyutta olan kıdem tazminatı farklı bir dille tekrar gündeme getiriliyor. Esnek çalışma ve kısmi süreli sözleşme ile güvensizliği had safhaya çıkarmak olacak. Adın ne olursa olsun kıdem tazminatına karşı uzatılan her ele karşı bizim cevabımız genel grev olacak. İki günlük grev yasadışı elimizi kolumuzu bağlayalım oturalım değil. Bu yeni ekonomik program içerisinde kıdem tazminatını kaldırmak için yapılan her hamlede yeni 15-16 Haziran süreci olacağını ve işçi sınıfının buna hazır olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Kıdem tazminatı ve kısmi süreli sözleşmelerin ne olduğunu anlatan Sarı, “Çalışma yaşamı içerisine sokacakları bu terim çalışma hayatına adım atacak herkesi ilgilendiriyor. Çok açık ve net köle işçi arıyorlar. Meslea diyecekler ‘Biz 3 aylık işçi arıyoruz 3 ay sonra sizin iş akdinizi sonlandıracaklar’ doğal olarak kıdem tazminatı ortadan kalkacak. Kıdem tazminatı işçinin geleceğidir. Yılların birikimini ortadan kaldırmaya çalışıyor AKP iktidarı. 90 yıllık kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya AKP’nin kıdemi yetmez. Göz boyamaktan başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.

‘ASGARİ ÜCRET 4 BİN 500  OLMALI’

Albayrak’ın yaptığı açıklamad ‘Büyüme V şeklinde olacak’ sözlerine çok takıldığını vurgulayan Sarı şunları söyledi, “Vergi geliyor akla. Tekrar ÖTV bindirmeleri yapıldı. Hükümet zaten üretim işlerinden koptuğu için dolaylı vergilerden yüzde 30 alıyor hazineye. Bu aldıkları vergilerle de savaşa, yandaşa bütçe ayrılacak. Bir hatanedeki görevli imam yüzde 100 ek ödeme alırken, sağlık çalışanlarına ayrımcılık yapıldığı gibi teşvik dediğimiz ücreti yüzde 60-70 tutmaktadır. Bütçede emekçiye değil, emekçinin sırtına binen vergilerle dha da katmerli vergilerle yoksulluk, acı ve gözyeşı getirecektir” Sarı, DİSK’in asgari ücretlinin vergiden muaf tutulması talebini ve asgari ücretin 4 bin 500 olmasını istediklerini söyledi.

‘BİR KALEMDE ÇÖZÜLMÜYOR’

İzmir’de devam eden TİS sürecine değinen Memiş Sarı, “İzmir’de 30 belediye var hepsinde TİS görüşmeleri sürüyor. Toplam 550 bin KHK ile geçisi yapılan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız bazı maddelerle 30 aydır mağdur edildi. 1 Temmuz itibari ile KHK’nın maddesi ortadan kaldırarak TİS’in önü açıldı. Zaten TİS olan süresi geldiği için görüştüğümüz belediyeler var. Hepsi bir sıkışmışlıkla beraber büyük bir mücadele harcayacağımız bir döneme denk geldi ama biz hepsinden alnımızın akıyla çıkacağız. Biz bu TİS’lerden işçi arkadaşlarımızın kayıplarını ve haklarını bantlayacağımızın bugünden müjdesini vereyim. Yeterki işçi arkadaşlarımız sendikalarıyla hareket etsinler ama acele etmesinler. Yılların kayıpları bir kalemde çözülmüyor” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile TİS ile ilgili değil pandemiyle ilgili görüştüklerini kaydeden Sarı, “Fikren ve zikren karanlığa karşı mücadelemizde bazen biz belediye başkanları ile yan yana oluruz ama DİSK’in tüzüğünde hiçbir siyasi bağ olmadığı ifade edilmiştir. TİS’te bize dayatılan yoksulluk olursa biz işçi sınıfımız için eylem yapmaktan hiçbir şekilde çekinmeyeceğiz. İşçi hakları için bir sıkıntı yaşarsak biz sokakta oluruz. Karanlık aydınlığa giden yolda da bizimle mücadele edenlerle yanyana toplumsal mücadeleyi de geliştiririz. DİSK toplumsal muhalefetin bir parçasıdır. Örgütlü toplumlar o kentin refahını gelştirmek adına kurulmuştur. 10 bin maaşınız olsa ama kadın cinayetleri devam ediyorsa, insanlar haksızlığa uğruyorsa, ekonomi çöküyorsa oturmamaımzı kimse beklemesin” ifadelerini kullandı.

Çeşme Projesiyle ilgili ise Sarı, “Kanal İstanbul ile Çeşme Projesi’ni benzeştirmemek aptallık olur. Kanal İstanbul neyse Çeşme Projesi de odur çünkü üretim hizmetlerinden kopan iktidar her yere saldırıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi